Подигнута у 4. вијеку: Још једна црква постаће џамија

ГС
Подигнута у 4. вијеку: Још једна црква постаће џамија

ИСТАНБУЛ- Након Аја Софије, у Истанбулу је још једна црква-музеј поново постала џамија.

Како пише турски Сабах, џамија Карије, која се налази у центру Истанбула, послије 79 година биће свечано отворена сутра, 6. маја, за вернике.

Како је најављено, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, путем телеконференције из Анкаре присуствоваће тој свечаности.

Православна црква Хора или Црква Христа Спаситеља у пољу, подигнута у 4. вијеку, 1511. претворена је у џамију. У џамију је преуредио Атик Али-паша, један од Бајазитових великих везира, и од тада је у функцији под називима „Атик Али-пашина џамија” и „Карије џамија”.

Мозаици и фреске које се сматрају врхунцем византијске умјетности, тада су прекривени слојем малтера. Званичном одлуком власти, 2. августа 1945. године грађевина је добила статус музеја и представљала је једну од најпосјећенијих туристичких атракција из византијског периода у Цариграду, уз Аја Софију и цистерну Базилику.

Прије четири године, одлуком предсједника Ердогана поново је пребачена у надлежност Предсједништва за вјерска питања. Тада је и започета рестаурација овог значајног историјског објекта како би у њој вјерници опет могли да се моле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана