Тајкун око имања подигао ограду дугу 32 километра, па „заратио“ са локалним становницима

Танјуг
Тајкун око имања подигао ограду дугу 32 километра, па „заратио“ са локалним становницима

ДЕНВЕР - Син нафтног тајкуна из америчке државе Тексас у сукобу је са потомцима првих досељеника у САД, након што је подигао ограду од бодљикаве жице дугу 32 километра, у жељи да им онемогући приступ на свој ранч вриједан 105 милиона долара.

Вилијам Харисон (37), купио је 2017. године 35.612 хектара земљишта названог Ранч Сијело Виста, који се протеже кроз Сан Луис долину у Колораду.

Стотине локалних становника, потомака мексичких и шпанских досељеника, тврде да имају право на легалан приступ имању по уговору из 1844. године који им омогућава испашу стоке, лов и сјечу дрва, преноси Колорадо сан.

Харисон је, међутим, након што је купио имање, почео изградњу три метара високе ограде од бодљикаве жице, тврдећи да је она неопходна како би држао своје стадо бизона и спречавао упад уљеза.

Локални становници тврде да је ограда попут затворског дворишта и да раздваја јелене од својих младунаца и уништава систем наводњавања.

Од када је Харисон купио земљу, локални становници воде серију судских спорова о правима приступа и коришћења.

Он је изградио 32 километра ограде приєе него што је окружни суд, на захтєев становника, наредио мораторијум од годину дана на изградњу ограде.

Забрана истиче у септембру, а суђење је заказано за јесен како би се одлучило да ли ће постојећа ограда морати да буде срушена.

Неименовани грађанин, који тврди да има легалан приступ земљи као потомак првих досељеника, изјавио је да му је било заприећено казном од 100.000 долара након што је са супругом ушао на земљиште.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана