УН: Свијет баца 19 одсто произведене хране

Срна
УН: Свијет баца 19 одсто произведене хране

НАЈРОБИ - У свијету је током 2022. године бачено око 19 одсто глобално произведене хране, односно око 1,05 милијарди тона, наводи се у новом извјештају УН.

Извјештај о индексу отпада од хране Програма УН за животну средину (УНЕП) прати напредак земаља према циљу да преполове расипање хране до 2030. године.

Из УН је саопштено да се број држава које су пријавиле индекс готово удвостручио у односу на први извјештај из 2021. године.

У том документу процијењено је да је бачено 17 одсто глобално произведене хране у 2019. години, односно 931 милион тона, пренио је АП.

Аутори су тада упозорили да не треба вршити директна поређења због недостатка довољно података из многих земаља.

Истраживачи су анализирали податке о домаћинствима, угоститељским објектима и продавцима. Открили су да свака особа годишње баца око 79 килограма хране, што је једнако најмање милијарди бачених оброка дневно широм свијета.

Највише отпада - 60 одсто - стигло је из домаћинстава. Око 28 одсто потиче из услуга повезаних са храном или ресторана, а око 12 одсто од трговаца.

Извјештај је објављен у тренутку када се 783 милиона људи широм свијета суочава са хроничном глађу, а многа мјеста са све дубљом кризом набавке хране.

Коаутори извјештаја су УНЕП и међународна добротворна организација Акциони програм за отпад и ресурсе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана