У овом нацистичком логору су прављени предмети од људске коже

ГС
У овом нацистичком логору су прављени предмети од људске коже

У нацистичком логору смрти Бухенвалд припадници СС су у злочину ишли толико далеко да су од људске коже правили предмете за свакодневну употребу.

Неки од тих предмета сада су поново проучавани.

Један од најозлоглашенијих експоната збирке меморијалног центра Бухенвалд је такозвани мали абажур за лампу. Ново вјештачење је дефинитивно потврдило: направљен је од људске коже.

"То је потпуно сигурно", рекао је криминолошки биолог Марк Бенеке у четвртак у Вајмару. Материјал абажура показује мустру која "може бити само људског поријекла".

Закључак вјештачења из 1992. године да је ријеч о пластици "нема смисла", рекао је. Наиме, у том ткиву постоје мустре којих у пластици нема.

Бенеке је материјал експоната анализирао на захтјев Фондације меморијални центар Бухенвалд и Мителбау-Дора.

Абажур је међу најпознатијим предметима из збирке. У међувремену је склоњен из јавног дијела колекције, мада јесте био дио прве трајне поставке меморијалног центра, отворене 1954.

Повучен је из етичких разлога 1990. Вјештачење је двије године касније бацило сумњу на тврдњу да је абажур направљен од људске коже.

Директор центра Јенс-Кристијан Вагнер  каже да се посјетиоци и данас распитују о том предмету, преноси Б92.

"То што су у концентрационом логору Бухенвалд абажури и други предмети од људске коже нацистима служили као "артикли за поклон", само потврђује како је СС до сржи била дехуманизована", рекао је Вагнер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана