Турска: Наставља се градња моста "Чанакале 1915" који ће повезивати Европу и Азију

Анадолија
Поглед са врха моста Чанакале 1915
Foto: Анадолија | Поглед са врха моста Чанакале 1915

ЧАНАКАЛЕ - Уочи посјете министра транспорта и инфраструктуре Турске Адила Караисмаилоглуа, фоторепортерске екипе које су отишле до торња моста "Чанакале 1915" на азијској страни, направиле су снимке са висине од 318 метара.

Медијске екипе су јутрос бродицама пребачене до локације како би снимили мост.

Око 80 репортера у двије групе лифтовима су се попели на торањ, те су с висине од 318 метара снимили и фотографисали мост и добили детаљније информације о радовима.

Очекује се да ће турски министар промета и инфраструктуре Караисмаилоглу посјетити то подручје и информисати се о радовима на мосту који још трају.

Планирано је да са својим пратиоцима пјешачи 4.608 метара до европске стране кроз "мачју стазу", која је направљена за изградњу моста на морској површини, а коју користе радници.

Предсједник Републике Турске Рецеп Тајип Ердоан у мају 2020. године током обраћања у поводу завршетка прве фазе градње моста "Чанакале 1915", изјавио је да је градња моста на Дарданелима вишестољетни сан Турака.

Мост "Чанакале 1915" се гради преко мореуза Цанакале, односно Дарданела, а ријеч је о још једном великом инфраструктурном пројекту Турске. Овај мост би требао бити најдужи тог типа у свијету.

Мост, који је један од многих турских мегапројеката, повезиваће на још једној тачки Европу и Азију. Мост ће бити дуг 3.860 метара, односно дужи од пет километара укључујући и вијадукте. Распон између два стуба биће 2.023 метра, симболично за обиљежавање 100. годишњице Републике Турске 2023. године.

По завршетку радова биће мост са најдужим распоном између бетонских носача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана