Turska: Nastavlja se gradnja mosta "Čanakale 1915" koji će povezivati Evropu i Aziju

Anadolija
Pogled sa vrha mosta Čanakale 1915
Foto: Anadolija | Pogled sa vrha mosta Čanakale 1915

ČANAKALE - Uoči posjete ministra transporta i infrastrukture Turske Adila Karaismailoglua, fotoreporterske ekipe koje su otišle do tornja mosta "Čanakale 1915" na azijskoj strani, napravile su snimke sa visine od 318 metara.

Medijske ekipe su jutros brodicama prebačene do lokacije kako bi snimili most.

Oko 80 reportera u dvije grupe liftovima su se popeli na toranj, te su s visine od 318 metara snimili i fotografisali most i dobili detaljnije informacije o radovima.

Očekuje se da će turski ministar prometa i infrastrukture Karaismailoglu posjetiti to područje i informisati se o radovima na mostu koji još traju.

Planirano je da sa svojim pratiocima pješači 4.608 metara do evropske strane kroz "mačju stazu", koja je napravljena za izgradnju mosta na morskoj površini, a koju koriste radnici.

Predsjednik Republike Turske Recep Tajip Erdoan u maju 2020. godine tokom obraćanja u povodu završetka prve faze gradnje mosta "Čanakale 1915", izjavio je da je gradnja mosta na Dardanelima višestoljetni san Turaka.

Most "Čanakale 1915" se gradi preko moreuza Canakale, odnosno Dardanela, a riječ je o još jednom velikom infrastrukturnom projektu Turske. Ovaj most bi trebao biti najduži tog tipa u svijetu.

Most, koji je jedan od mnogih turskih megaprojekata, povezivaće na još jednoj tački Evropu i Aziju. Most će biti dug 3.860 metara, odnosno duži od pet kilometara uključujući i vijadukte. Raspon između dva stuba biće 2.023 metra, simbolično za obilježavanje 100. godišnjice Republike Turske 2023. godine.

Po završetku radova biće most sa najdužim rasponom između betonskih nosača.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana