Тајна друштва која владају свијетом

Срна
Тајна друштва која владају свијетом

Тајна друштва голицају машту јавности већ вековима. Тајна друштва често се темеље на окултизму и мистицизму, као на примјер Ред источног храма, Златна зора и Розенкројцер.

Мистичним елементима обилује и масонско удружење, као и бројна студентска тајна друштва која су врло популарна у Америци. Готово сва тајна друштва инсистирају на међусобном помагању, посебно у послу, по „рођачком“ принципу.

Слободне зидаре, илуминате и темпларе смо добро упознали захваљујући филмовима и књигама, али постоји мноштво ексклузивних друштава које своје постојање држе у највећој тајности, и из сене кроје нашу судбину.

По теоријама завјера, ових пет тајних друштва владају свијетом.

Вијеће 300

Познато и под именом „Олимпијци“, Вијеће су наводно основали чланови британске аристократије 1727. као резултат раста британске источно-индијске компаније и њеног успјешног модела колонијалне експлоатације. Чланови су припадници свјетских краљевских и владајућих породица, а њихови састанци одржавају се у позадини хуманитарних и разних других конвенција.

У договору с финансијским изасланицима Ротшилда, скривена рука ове групације наводно одређује економску судбину земаља, привреда, компанија…

Осим тога, сматра се да улажу и велик труд у потискивање нових изума попут фузијске енергије, јер такви извори прете интересима естаблишмента.

Боемски клуб

Називају се још и „Боемски шумарак“ по Бомском лугу, шумарку у Калифорнији, а имају око 2.900 чланова. Као и друга тајна друштва, утемељени су под изговором племенитих намјера новинара, уметника и музичара 1870. у Сан Франциску, али убрзо су их изгурали банкари, политичари и индустријска елита. Сматра се како овом друштву припадају сви они који заиста нешто значе у свијету, у клуб се улази само на позив других чланова, а чланови су искључиво мушкарци.

Они се у лугу окупљају сваког љета како би „побјегли од нецивилизованих интереса обичног човјека“. Наводно су од њих потекле и бројне свјетске политике, посебно америчке, као и пројекти попут идеје о бацању атомских бомби на Јапан. На окупљањима испод велике скулптуре сове високе 12 метара наводно извршавају сатанистичке ритуале, па и жртвовања.

Билдербершка група

Билдербершка група први пут се окупила 1954. године у Холандији, а назив је добила по хотелу у којем су се састали. Окупља око 140 најутицајнијих људи свијета. Након састанака нико не држи конференције за новинаре нити се јавности обзнањује које су биле теме разговора. Током година, група је установила одређену хијерархију унутар саме групе, па тако постоје управљачки одбор који именује предсједника. Групу прате разне теорије завјере као и бројне критике.

Неки групу оптужују за тајно управљање свијетом и владама утицајем на одлуке ЕУ, Г8, СТО и Свјетског економског форума. Списак људи који су присуствовали тајним састанцима је поприличан, али неки од најпознатијих су Маргарет Тачер, Франсоа Митеран, Педи Ешдаун, Бил и Хилари Клинтон, Тони Блер, Романо Проди и многи други. Вјерује се да је највећи интерес овог друштва монетарна стагнација свијета која промовише постојање дугом зависне радничке класе.

Трилатерала

Трилатерална комисија је приватно удружење основано 1973, а чланом Трилатералне комисије не може се постати на властити захтјев. Истакнути појединци, лобисти, шефови свјетских инвестиционих фондова, банака, људи који у својим биографијама имају највише политичке функције било у својим државама или у међународним институцијама попут УН-а, могу се придружити бираном друштву само ако добију позив. Оснивач фамозне Трилатералне комисије припадник је породице која је међу кључним актерима већине теорије завјера. Ријеч је о од Дејвиду Рокефелеру који је ову елитну групацију формирао 1973. године. У томе му је припомогао и амерички геостратег Збигњев Бжежински.

Теме разговора су, наводно, мир у свијету, али критичари тврде како заправо кроје капиталистичку владавину свијетом, а у својим интересима постављају разне чланове на висока мјеста у друштву. Бројни критичари сматрају Трилатералну комисију опасном концентрацијом моћи и сматрају да досег њихових договора мора надилазити оно што су вољни подијелити с јавношћу. На разини теорија завјере, покушавају се документовати њихови потенцијали да утичу на свјетска кретања мимо демократских избора и других начина формирања легитимне власти, те везе с тајним друштвима.

Давос

Као власници више од двеста билиона долара, челници и моћници највећих свјетских банака састају се једном годишње на Свјетском економском форуму, док на сњежним падинама швајцарског Давоса чланови друштва из сене обликују глобалне, регионалне и индустријске циљеве. Чланови наводно морају плаћати 700.000 долара чланарину за учествовање на тим приватним састанцима, а оно им гарантује утицај на све свјетске вође. Постоје гласине како чланови у последње вријеме дијеле савјете и договарају сигурне базе за себе у сусрет трећем свјетском рату. (спутникнењс.цом)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана