Све чешће лансирање ракета озбиљно загађује ваздух

СРНА
Foto: arhiva

НИКОЗИЈА - Раст јефтиног свемирског превоза повећава ниво загађења у атмосфери усљед издувних гасова ракетних мотора, упозорава нова научна студија.

Научници истичу да би учестала комерцијална лансирања ракета, попут "Спејс екса" Илона Маска, "Виџгин галактика" Ричарда Брансона и "Блу ориџина" Џефа Безоса, могла имати значајан кумулативни учинак на Земљину климу. Научни тим Универзитета у Никозији направио је модел за издувне гасове на неколико висина дуж путање ракета.

Учинили су то кроз прототип примјера двостепене ракете за превоз људи и терета у Земљину орбиту. Тако су научници открили да се издувни гасови ракетних мотора задржавају у атмосфери при чему знатно загријавају и мијењају њен састав.

Такође, количина угљен-диоксида коју испушта ракета док прође један километар у висину, у мезосфери, једнака је оној садржаној у 26 метара кубних атмосфере на истој надморској висини. Мезосфера се налази непосредно изнад стратосфере, која се протеже до око 67 километара и садржи велики дио озона у атмосфери. У мезосфери температура опада са висином, достижући минус 90 степени Целзијусових.

Истовремено, термални азотни оксиди који настају док се ракета пење на висину од 10 километара могли би достићи концентрацију опасну по људско здравље. "Загађење од ракета не смије се потцијенити јер би учестала будућа лансирања могла имати значајан кумулативни учинак на климу на Земљи", упозорава Јанис Кокинакис, коаутор нове студије објављене у научном часопису "Физикс оф флуидс".

Студија сугерише да би, у најгорем случају, ракете могле произвести довољно термалних азотних оксида да загаде више од два километра кубна атмосфере. Научници се надају да ће агенције за комерцијалне летове и њихови придружени произвођачи мотора размотрити ове учинке у будућим пројектима, преноси лист "Дејли мејл".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана