Sve češće lansiranje raketa ozbiljno zagađuje vazduh

SRNA
Foto: arhiva

NIKOZIJA - Rast jeftinog svemirskog prevoza povećava nivo zagađenja u atmosferi usljed izduvnih gasova raketnih motora, upozorava nova naučna studija.

Naučnici ističu da bi učestala komercijalna lansiranja raketa, poput "Spejs eksa" Ilona Maska, "Vidžgin galaktika" Ričarda Bransona i "Blu oridžina" Džefa Bezosa, mogla imati značajan kumulativni učinak na Zemljinu klimu. Naučni tim Univerziteta u Nikoziji napravio je model za izduvne gasove na nekoliko visina duž putanje raketa.

Učinili su to kroz prototip primjera dvostepene rakete za prevoz ljudi i tereta u Zemljinu orbitu. Tako su naučnici otkrili da se izduvni gasovi raketnih motora zadržavaju u atmosferi pri čemu znatno zagrijavaju i mijenjaju njen sastav.

Takođe, količina ugljen-dioksida koju ispušta raketa dok prođe jedan kilometar u visinu, u mezosferi, jednaka je onoj sadržanoj u 26 metara kubnih atmosfere na istoj nadmorskoj visini. Mezosfera se nalazi neposredno iznad stratosfere, koja se proteže do oko 67 kilometara i sadrži veliki dio ozona u atmosferi. U mezosferi temperatura opada sa visinom, dostižući minus 90 stepeni Celzijusovih.

Istovremeno, termalni azotni oksidi koji nastaju dok se raketa penje na visinu od 10 kilometara mogli bi dostići koncentraciju opasnu po ljudsko zdravlje. "Zagađenje od raketa ne smije se potcijeniti jer bi učestala buduća lansiranja mogla imati značajan kumulativni učinak na klimu na Zemlji", upozorava Janis Kokinakis, koautor nove studije objavljene u naučnom časopisu "Fiziks of fluids".

Studija sugeriše da bi, u najgorem slučaju, rakete mogle proizvesti dovoljno termalnih azotnih oksida da zagade više od dva kilometra kubna atmosfere. Naučnici se nadaju da će agencije za komercijalne letove i njihovi pridruženi proizvođači motora razmotriti ove učinke u budućim projektima, prenosi list "Dejli mejl".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana