"Смак свијета" још ближи: Сат апокалипсе померјен за 20 секунди унапред

Агенције
"Смак свијета" још ближи: Сат апокалипсе померјен за 20 секунди унапред

Сат апокалипсе, који симболизује неминовност глобалне катаклизме, помјерен је за 20 секунди унапред. Сада је на 100 секунди до поноћи, саопштила је група научника која сваке године прилагођава казаљке у складу са дешавањима у свијету.

Научници упозоравају на климатске промјене и ширење нуклеарног оружја.

"Од сада секундама означавамо вријеме које свијет дијели од катастрофе, не више сатима или минутима", изјавила је Рејчел Бронсон, предсједница и генерална директорка Билтена нуклеарних научника (БСА).

Сат је прошле године био на 120 секунди до поноћи, а казаљка је сада помјерена за 20 секунди ближе. Група стручњака, међу којима 13 добитника Нобелове награде, сваке године подешава вријеме на сату.

Они страхују од поништења међународног споразума о иранском нуклеарном програму, као и од исхода преговора о нуклеарном програму Сјеверне Кореје.

Експерти су изразили разочарање што ниједан од великих самита посвећен борби против климатских промена није навео највеће земље загађиваче да предузму неопходне мјере у ограничавању емисије штетних гасова са ефектом стаклене баште.

Осврнули су се и на кампање дезинформација и настанак оружја на основу вјештачке интелигенције, као што су беспилотне летелице које могу да убијају без људског надзора.

"Позивамо свјетске лидере да човечанство удаље од понора. Вријеме је да се окупимо и дјелујемо", рекла је научница Мери Робинсон.

Сат апокалипсе или судњег дана је настао убрзо након почетка Хладног рата и редовно га од 1947. године ажурирају научници БСА, са Универзитета у Чикагу. Поноћ представља смак свијета.

Научници користе аналогију пребројавања времена до поноћи како би упозорили на опасност од нуклеарних, еколошких и технолошких пријетњи.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана