Шест највећих трагедија на мостовима у Америци

Танјуг
Foto: Илустрација

ВАШИНГТОН- Од 1960. до 2015. било је 35 великих урушавања мостова широм свијета због судара бродова или баржи, са укупно 342 погинуле особе, према извјештају Свјетске асоцијације за инфраструктуру водног транспорта из 2018.

Осамнаест од тих колапса догодило се у Сједињеним Америчким Државама. Најновији такав случај је рушење главног моста у Балтимору, у чији стуб је ударио теретни брод, након чега је шест особа проглашено несталим.

Асошијетед прес, тим поводом, наводи списак значајних катастрофа са бродовима или баржама које су удариле у мостове у САД, преноси Глас Америке.

Мост "Попс", 20. март 2009:

Пловило које је гурало осам баржи забило се у Попс мост у Билоксију, држави Мисисипи, што је резултирало урушавањем дијела моста високог 45 метара у залив.

"Мост краљице Изабеле" - 8 мртвих, 15. септембар 2001:

Тегљач и баржа ударили су у мост краљице Изабеле у мјесту Порт Изабел, у Тексасу, узрокујуćи да се средњи дио моста висине 25 метара сруши у залив. Осам људи је погинуло након што су возачи слетјели кроз ту рупу.

Мост "Идс" - 50 повријеђених, 14. април 1998:

Шлеп "Ен Холи" који је путовао кроз луку Сент Луис ударио је у средишњи дио моста Идс. Осам баржи се откачило, три су испод моста ударила у баржу која је била стално повезана са мостом и на којој се налазила коцкарница. Педесет људи је задобило лакше повреде.

Мост "Биг Бају Канот", 47 мртвих, 22. септембар 1993:

Барже које је гурао брод у густој магли удариле су и помјериле жељезнички мост Биг Бају Канот у близини Мобилеа, у држави Алабами. Неколико минута касније, воз Амтрак са 220 људи стигао је до оштећеног моста и искочио из шина, при чему је погинуло 47 људи, а 103 особе су повријеђене.

Мост "Сибер", 1 мртав, 28. мај 1993:

Пловило за вучу "Крис", гурајуćи празну баржу ДМ3021, ударило је у потпорни ниво моста судије Вилијама Сибера у Њу Орлеансу. Два аутомобила у којима су се налазиле три особе пала су у канал. Једна особа је погинула, а двије су тешко повријеђене.

Мост "Саншајн скајвеј", 35 мртвих, 9. мај 1980:

Теретни брод "Самит венчер" дуг 185 метара пловио је кроз уски, кривудави бродски канал залива Тампа на Флориди када је изненадна, заслепљујуćа олуја срушила бродски радар. Брод је откинуо ослонац моста Саншајн скајвеј, срушивши дио бетонског пута високог током јутарњег шпица. Седам возила, укључујуćи аутобус са 26 путника, пало је 150 стопа у воду. Тридесет пет људи је погинуло.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана