Ровер ''Curiosity'' нашао доказе мегапоплава на Марсу

Кликс
Ровер ''Curiosity'' нашао доказе мегапоплава на Марсу

Претходне фотографије великих канала на Марсу и огромних валовитих формација на површини наговјештавале су да је у прошлости било катастрофалних поплава, а сада су научници искористили податке које је прикупио ровер ''Curiosity'' на Црвеној планети да докажу постојање мегапоплава у кратеру Гејл прије 4 милијарде година.

"Идентификовали смо мегапоплаве први пут кориштењем детаљних седиментолошких података које је прикупио ровер Curiosity. Депозити које су оставиле мегапоплаве раније нису били идентификоване подацима орбитера", изјавио је Алберто Г. Фаирен, коаутор чланка објављеног у часопису ''Nature''.

Фотографије су направиле камере на роверу Curiosity задужене за посматрање стијена и минерала у кратеру Гејл. Оно што су забиљежиле јесу седименти који потичу од огромних поплава након што су се формирали Мт. Шарп и кратер Гејл.

Научници вјерују да је поплаве узроковао удар огромног метеора који је створио довољно топлоте да отопи лед на планети. У том процесу су ослобођени угљен-диоксид и метан, који су у коминацији с водом испарили и накратко формирали топлу и влажну климу. То је довело до киша на Марсу, а вода се с Мт. Шарпа слила и поплавила кратер Гејл.

Присуство воде може значити присуство живота. Због тога НАСА и друге свемирске агенције покушавају пронаћи доказе постојања воде на другим небеским тијелима у нашем соларном систему.

Сада је на роверу персеверанце да пронађе доказе прахисторијског живота након што слети на површину Марса у фебруару 2021. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана