Rover ''Curiosity'' našao dokaze megapoplava na Marsu

Kliks
Rover ''Curiosity'' našao dokaze megapoplava na Marsu

Prethodne fotografije velikih kanala na Marsu i ogromnih valovitih formacija na površini nagovještavale su da je u prošlosti bilo katastrofalnih poplava, a sada su naučnici iskoristili podatke koje je prikupio rover ''Curiosity'' na Crvenoj planeti da dokažu postojanje megapoplava u krateru Gejl prije 4 milijarde godina.

"Identifikovali smo megapoplave prvi put korištenjem detaljnih sedimentoloških podataka koje je prikupio rover Curiosity. Depoziti koje su ostavile megapoplave ranije nisu bili identifikovane podacima orbitera", izjavio je Alberto G. Fairen, koautor članka objavljenog u časopisu ''Nature''.

Fotografije su napravile kamere na roveru Curiosity zadužene za posmatranje stijena i minerala u krateru Gejl. Ono što su zabilježile jesu sedimenti koji potiču od ogromnih poplava nakon što su se formirali Mt. Šarp i krater Gejl.

Naučnici vjeruju da je poplave uzrokovao udar ogromnog meteora koji je stvorio dovoljno toplote da otopi led na planeti. U tom procesu su oslobođeni ugljen-dioksid i metan, koji su u kominaciji s vodom isparili i nakratko formirali toplu i vlažnu klimu. To je dovelo do kiša na Marsu, a voda se s Mt. Šarpa slila i poplavila krater Gejl.

Prisustvo vode može značiti prisustvo života. Zbog toga NASA i druge svemirske agencije pokušavaju pronaći dokaze postojanja vode na drugim nebeskim tijelima u našem solarnom sistemu.

Sada je na roveru perseverance da pronađe dokaze prahistorijskog života nakon što sleti na površinu Marsa u februaru 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana