Проклетство Пикасовог богатства

Le monde
Проклетство Пикасовог богатства

Све је почело са кутијом. Кутија до врха пуна правим богатством - никада виђеним и екстремно ријетким Пикасовим цртежима и колажима, укупно 271 умјетничко дјело. Кутија је прошла невјероватне ситуације.

Преживјела је поплаву у сликаревој радионици када се Сена излила, њемачку окупацију, ослобођење од нациста и преношена је од куће до куће. На крају је поред хиљада других завршила у једној од вила на Француској ривијери, гдје је умјетник живио. Када је умро 1973. године, кутија је нестала. Нико то није примијетио, јер су његове двије виле "Калифорнија" и "Нотр-дам д'Ви" биле претрпане сликама, скицама и пакетима.

Кутија се појавила пола вијека касније и то на потпуно неочекиван начин. Године 2010. електричар по имену Пјер ле Женек и његова жена Данијел су контактирали са фондацијом "Пикасо администрејшн", која им је потврдила да су то заиста Пикасова дјела. Они су рекли да су им кутију поклонили Пикасо и његова посљедња жена Жаклина и да је посљедњих 40 година била заборављена у гаражи њихове мале куће у Муан Сартоу, у близини Кана. Све је то створило нелагоду код насљедника познатог умјетника који су одбили да повјерују да им је кутија дата на поклон и зато су тужили пар. Електричар и његова жена су стављени под истрагу, а кутија, процијењена на 60 милиона евра, је запечаћена. Ове седмице је почело суђење гдје се на једној страни налазе електричар и његова жена, а са друге милионерски насљедници Пикасовог богатства. Да ли је у питању поклон или украдене ствари, питање је на које ће суд морати дати одговор. Жинекови тврде да им је кутија дата на поклон, али није јасно када, како и зашто.

- Кутија нам је дата негдје између 1970. и 1971. године и поклонила нам је Жаклина. Никада више нисмо о томе причали - кажу они.

Све је то помало мистериозно, јер је Пикасо, који је био свјестан вриједности својих дјела, увијек потписивао своја дјела.

- Пикасо је чувао све, коришћене улазнице метроа, рачуне, ишкрабане ресторанске рачуне. Готово је незамисливо да се тек тако ријешио кутије - рекла је Ан Софи Нардон, адвокат Жаклинине кћерке.

Женекови су нарочито ћутљиви када је ријеч о њиховим породичним везама са Пикасовим возачем Морисом Бреснуом званим Теди. Теди је помогао електричару да се запосли код Пикаса. Њих двојица су почетком седамдесетих година прошлог вијека инсталирали безбједносни систем у једној од вила. Сликар је био наклоњен свом возачу и дао му је на стотине својих цртежа. Теди је умро 1991. године остављајући жени да управља тим "златним рудником". Тедијева удовица, која није имала дјеце, умрла је 2009. године и иза себе је оставила цртеже и скице вриједне 500.000 евра. Теди је живио скромно са својом женом и тек је недуго прије своје смрти одлучио да уновчи своје богатство. Експерти су били запањени обимом Тедијеве колекције, која је укључивала еротске цртеже Жаклине, што је неуобичајен поклон за нечијег возача. Теди је чак на неколико дјела лажирао Пикасов потпис, што је шокирало Мају Пикасо, која је имала високо мишљење о возачу.

- Ујна ми је рекла да су сва Пикасова дјела украдена. Када је Теди умро, остала је сама, и са мноштвом обећања ме је намамљивала да је посјетим. Али на крају нисам добила ништа. Не желим уопште да пипнем Пикасов новац. То је прљави новац - каже Доминик, рођака удовице.

Као из неке приче изгледа да Пикасово благо чини људе лудима. Сам умјетник није оставио иза себе тестамент и посвађао се са својом дјецом, остављајући иза себе велики хаос. Удовица Тедија Бреснуа, која такође није оставила тестамент иза себе, никада није уживала у свом богатству.

 

Ле Монде

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана