Произведена тканина која „хвата“ стакленичке гасове

СРНА
Foto: Архива

СТОКХОЛМ - Шведска компанија H&M и институт из Хонг Конга развили су нову технологију уз помоћ које памучне тканине хватају стакленичке гасове из ваздуха с циљем да модна индустрија смањи свој утицај на климу.

Пилот пројекат проводе запослени у ресторану у Стокхолму који носе нове памучне кецеље којима хватају угљен диоксид из ваздуха.

Истраживачки Институт за текстил и одјећу из Хонг Конга развио је отопину која садржи амин за третирање памука, влакана, пређе или тканине који онда дјелује тако да памук повлачи угљен диоксид у себе, задржава га и потом стабилизује и похрањује на површини текстила

. Извршни директор Института Едвин Кех рекао је да је његов тим био инспирисан техникама за ограничавање емисија које се користе у димњацима термоелектрана на угаљ. „Многе електране морају прочистити што је више могуће угљен диоксида из ваздуха прије него што се гас испусти.

Мислили смо, зашто не покушати реплицирати тај хемијски процес на памучно влакно?“, рекао је Кех.

Он каже да је мајица у стању да апсорбује отприлике трећину онога што дневно апсорбује дрво. „Капацитет хватања није превисок, али ово је прилично једноставно и јефтино за производњу, а мислимо да постоји пуно потенцијалних примјена“, навео је он.

Према његовим ријечима, кецеље су произведене код добављача шведске компаније из Индонезије, користећи постојећу опрему за тај третман. Кецеље се након употребе загријавају на 30 до 40 степени Целзијусових и тада испуштају угљен диоксид у стакленику, гдје гас преузимају биљке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана