Прије 70 година рођени истог дана у истој болници, али тек открили да су замијењени при рођењу

ГС
Foto: CBC News

Кућни комплет за ДНК тестирање је промијенио животе двоје Канађана заувијек. Открили су да њихови гени не одговарају генима породице у којој су одрасли. Наиме, рођени су истог дана у истој болници, али су замијењени при рођењу.

Ричард Буваис из приморског града Сехелт у Британској Колумбији, одрастао је у увјерењу да је абориџинац. Али, ДНК тест који је направио показао је да има мјешавину украјинског, ашкенаског јеврејског и пољског поријекла.

Отприлике у исто вријеме, више од двије хиљаде километара даље, сестра Едија Амбросеа из Винипега, Манитоба, која је одрасла у украјинској породици, урадила је ДНК тест и открила да није у роду са Едијем. Њен биолошки брат је био Ричард Буваис.

Након истраживања, открили су да су Ричард и Еди рођени истог дана у истој болници 1966. године. Раздвојени су одмах по рођењу и сваки је одрастао у другој породици.

Након скоро 70 година, у четвртак им је градоначелник канадске провинције Манитоба Ваб Кинев лично уручио службено извињење за трауму коју су доживјели због размјене.

"Извињавам се због поступака који су погодили двоје дјеце, родитеље и породице генерацијама", рекао је Кинеw, признајући да је изненађујуће да су се животи двојице мушкараца преклапали током година.

Као дијете, Еди је питао дјевојку из сусједног града да ли би била у његовом бејзбол тиму, не знајући да он заправо пита своју биолошку сестру.

Њихов адвокат је рекао за ББЦ да су током одрастања живјели врло различитим животима, будући да је Буваис (68) био дио старосједилачког народа Канаде с мијешаним домородачким и европским поријеклом. Отац му је умро када је имао три године па је убрзо преузео одговорност за своју млађу браћу и сестре.

Шездесетих година прошлог вијека је насилно одузет из породице, као дио канадске политике асимилације, смјештен је у хранитељство или у породицу изван примарне заједнице као аутохтоно дијете.

У међувремену, Еди је одрастао на фарми на селу у "украјинској породици пуној љубави и пуне подршке". Са 12 година остао је сироче па га је једна од породица усвојила. Тако је читавог живота био несвјестан свог родног поријекла.

"Обојици су због промјене украдени они за које су мислили да су", каже њихов адвокат. Упркос промјени, Еди и Ричард су поносни на то што су постали и на породицу коју су подигли. Открићем су, како сами тврде, стекли нове породице.

Двојица мушкараца су преко заједничког адвоката тражили и новчану одштету од покрајине, али се још не зна да ли ће је добити. Међутим, ово није први такав случај у овој канадској провинцији, још два таква случаја су ријешена годинама уназад, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана