Посјечено ''Робин Худ дрво'' биће јавно изложено у Нортамберленду

Танјуг
Посјечено ''Робин Худ дрво'' биће јавно изложено у Нортамберленду

ЛОНДОН - Јавор стар 150 година познат и као ''Робин Худ дрво'', који је посјечен прошле године, биће изложен у Нортамберленду, на сјевероистоку Енглеске.

- Највећи дiо стабла „Сикамор Геп“ незаконито посјечен прошлог децембра биће изложен јавности. Дрво, које је стајало у падини поред Хадријановог зида, биће изложено у Силу, недалеко од мјеста гдје је некада стајало - саопштио је национални парк Нортамберленд.

Национални парк је саопштио да је примио 2.000 „срдачних“ порука од људи из циjелог свијета у којима су изражавали тугу након рушења дрвета, а које је полиција означила као „намјерни чин вандализма“, преноси Гардијан.

Иако су мушкарац стар 60 година и 16-годишњи дјечак ухапшени у вези са инцидентом, нису предузете даље мјере, наводи Гардијан.

Локалне власти су саопштиле да разматрају различите опције за очување наслеђа дрвета за будуће генерације.

Једна од опција која се разматра је да се остави пањ на миру у нади да ће поново израсти.

Друге идеје укључују стварање умјетничких инсталација од дијелова посјеченог стабла и претварање локације у "мјесто за размишљање".

Дрво за које се вјеровало да га је касних 1800-их засадио некадашњи земљопосједник Џон Клејтон и да је требало да буде „обиљежје пејзажа“, дуго је било популарна локација за шетаче и фотографе због свог необичног и сликовитог окружења.

То дрво било је једно од најпопуларнијих и најстаријих у Британији, а посебно га је прославио филм са Кевином Костнером „Робин Худ: Краљ лопова“, због чега је добило  надимак „Робин Худ дрво“, упркос томе што се налази 273 километра од Шервудске шуме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана