Отапање ледењака разоткрило тајне које су Алпе чувале

Radio.sarajevo
Foto: Twitter

Прошле седмице планинари у швицарским Алпама пронашли су један скуп људских остатака, а планински водич олупину срушеног авиона.

Ови остаци стари су око 50 година. Нешто раније, пронађени су људски остаци особе за коју се нагађа да је страдала 1980-их година. Сви они постали су видљиви јер се ледењаци у Алпама топе те су само неки у низу нових предмета који се откривају захваљујући глобалном затопљењу, пише Бусинес Инсидер.

У сриједу, из Француске пронашли су дијелове костура на ледењаку Цесјен у јужном кантону Валаис у Швицарској. Дарио Анденматен, управитељ планинске колибе из које многи планинари крећу на успон, за Гаардиан је рекао како мисли да је особа умрла 70-их или 80-их година прошлог  вијека.

Крајем јула двојица планинара пронашли су тијело на ледењаку Стоцкји, у близини скијалишта. Један од њих, Луц Лецханоине, рекао је за швицарске новине Блицк да су остаци били мумифицирани и мало оштећени те да је особа носила одјећу у стилу 80-их.

Полиција још увијек ради на идентификовању оба скупа остатака, наводи Гардиан.

Дан након костура с ледењака Цесјен, 4. аугуста, планински водич пронашао је остатке авионске несреће на ледењаку Алетсцх, објавиле су локалне власти. Полиција је извијестила да су истрагом утврдили како је ријеч о дијеловима авиона Пипер Цхерокее који се срушио на ледењак 30. јуна 1968. године.

"У вријеме несреће, прије више од 50 година, техничка средства за извлачење олупине авиона на тешко приступачним теренима била су ограничена. Због отапања ледењака, нарочито током љета, могуће је да се из леда појаве друге ствари или дијелови олупине", саопштила је полиција.

Све већи број истраживања сугерише да се, како се свијет загријава због климатских промјена, многи алпски ледењаци и други ледењаци широм свијета отапају и повлаче. Зато овакви проналасци нису ријеткост.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана