Особе са дислексијом не треба присиљавати да долазе на посао на вријеме

Tanjug
Foto: TheTimes

ЛОНДОН- Особе са дислексијом не треба присиљавати да долазе на посао на вријеме, пресудила је судија за радне односе, након што је радник обезбјеђења оптужио своје шефове за дискриминацију.

  Рејмонд Џозеф Брајс тврди да је био изложен дискриминацији, пошто је шефовима рекао да његова дислексија значи да је “неорганизован”, да ујутро често погрешно чита будилник.

    Брајс је инсистирао да ће увијек каснити и тражио је од менаџера могућност да закасни 15 или 20 минута, али су послије низа инцидената они изненада престали да га стављају на распоред. 

    Чувар из Стафорда, Западни Мидлендс, оптужио их је за дискриминацију и пропуст да се разумно прилагоде његовом инвалидитету.

    Брајсове тврдње потврдио суд за запошљавање у Нотингему, који је закључио да му је због дислексије "тешко" да се пробуди рано, планира унапред и чита вријеме, а послодавац је дужан да му исплати и обештећење. 

    Брајс је у изјави навео да је у децембру 2020. почео да ради у смјенама за Сентри Консултинг Лтд, приватну фирму за обезбеђење у Дербију.

    Али, у наредне три недеље три пута је закаснио на посао, због чега су га менаџери позвали на разговор. 

    Брајс је окривио своју дислексију и доба године јер је време било "хладно, мразно и снежно", што је отежавало пут до посла.

    "Увек ћу каснити због свог инвалидитета. Не касним намерно. Покушавам да стигнем на време, али како год да планирам, не успева. Закаснићу на сопствену сахрану", рекао је Брајс пред судским већем.

    Он је објаснио да његова дислексија значи да често погрешно чита бројеве на свом дигиталном будилнику и да због тога верује да има више времена. Чувар је такође тврдио да је морао да да  времена свом мозгу да почне да ради "као компјутер" након што се укључи.

    Брајс, који такође има Аспергеров синдром, тврди да се држи "нефлексибилних рутина" и да му се појачава анкциозност уколико их прекрши. 

    Веће, које је предводила судија за радне односе Рејчел Бротон, пресудило је у корист његове тврдње о дискриминацији која проистиче из инвалидитета.

    Они су такође подржали његову притужбу да фирма није извршила разумна прилагођавања да би се уважила овај инвалидитет. 

    Комисија је закључила да је да је компанија Сентри Консултинг сматрала Брајсово "одмеравање времена" као проблем и није му понудила даље смене након што је затражио "флексибилност у погледу почетка радног времена".

    "Закључујемо да су инвалидности странке имале низ дугорочних ефеката на његове нормалне свакодневне активности. Био је инхибиран у својој способности да чита, пише и разуме информације", саопштила је судија.     

    Она је навела да Брајс има аналогни и дигитални часовник, али понекад погрешно прочита бројеве, што може, додала је, да утиче на његов осјећај за вријеме. 

    "Због тога му је умањена способност да се придржава распореда и планира  потенцијалне факторе као што су саобраћај и временски услови, због чега често није у могућности да стигне на време",  истакла је судија Бротон.

    Она је додала да ће на посебном рочишту бити одлучено који износ је фирма дужна да исплати на име одштете Брајсу. 

    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана