Osobe sa disleksijom ne treba prisiljavati da dolaze na posao na vrijeme

Tanjug
Foto: TheTimes

LONDON- Osobe sa disleksijom ne treba prisiljavati da dolaze na posao na vrijeme, presudila je sudija za radne odnose, nakon što je radnik obezbjeđenja optužio svoje šefove za diskriminaciju.

  Rejmond Džozef Brajs tvrdi da je bio izložen diskriminaciji, pošto je šefovima rekao da njegova disleksija znači da je “neorganizovan”, da ujutro često pogrešno čita budilnik.

    Brajs je insistirao da će uvijek kasniti i tražio je od menadžera mogućnost da zakasni 15 ili 20 minuta, ali su poslije niza incidenata oni iznenada prestali da ga stavljaju na raspored. 

    Čuvar iz Staforda, Zapadni Midlends, optužio ih je za diskriminaciju i propust da se razumno prilagode njegovom invaliditetu.

    Brajsove tvrdnje potvrdio sud za zapošljavanje u Notingemu, koji je zaključio da mu je zbog disleksije "teško" da se probudi rano, planira unapred i čita vrijeme, a poslodavac je dužan da mu isplati i obeštećenje. 

    Brajs je u izjavi naveo da je u decembru 2020. počeo da radi u smjenama za Sentri Konsulting Ltd, privatnu firmu za obezbeđenje u Derbiju.

    Ali, u naredne tri nedelje tri puta je zakasnio na posao, zbog čega su ga menadžeri pozvali na razgovor. 

    Brajs je okrivio svoju disleksiju i doba godine jer je vreme bilo "hladno, mrazno i snežno", što je otežavalo put do posla.

    "Uvek ću kasniti zbog svog invaliditeta. Ne kasnim namerno. Pokušavam da stignem na vreme, ali kako god da planiram, ne uspeva. Zakasniću na sopstvenu sahranu", rekao je Brajs pred sudskim većem.

    On je objasnio da njegova disleksija znači da često pogrešno čita brojeve na svom digitalnom budilniku i da zbog toga veruje da ima više vremena. Čuvar je takođe tvrdio da je morao da da  vremena svom mozgu da počne da radi "kao kompjuter" nakon što se uključi.

    Brajs, koji takođe ima Aspergerov sindrom, tvrdi da se drži "nefleksibilnih rutina" i da mu se pojačava ankcioznost ukoliko ih prekrši. 

    Veće, koje je predvodila sudija za radne odnose Rejčel Broton, presudilo je u korist njegove tvrdnje o diskriminaciji koja proističe iz invaliditeta.

    Oni su takođe podržali njegovu pritužbu da firma nije izvršila razumna prilagođavanja da bi se uvažila ovaj invaliditet. 

    Komisija je zaključila da je da je kompanija Sentri Konsulting smatrala Brajsovo "odmeravanje vremena" kao problem i nije mu ponudila dalje smene nakon što je zatražio "fleksibilnost u pogledu početka radnog vremena".

    "Zaključujemo da su invalidnosti stranke imale niz dugoročnih efekata na njegove normalne svakodnevne aktivnosti. Bio je inhibiran u svojoj sposobnosti da čita, piše i razume informacije", saopštila je sudija.     

    Ona je navela da Brajs ima analogni i digitalni časovnik, ali ponekad pogrešno pročita brojeve, što može, dodala je, da utiče na njegov osjećaj za vrijeme. 

    "Zbog toga mu je umanjena sposobnost da se pridržava rasporeda i planira  potencijalne faktore kao što su saobraćaj i vremenski uslovi, zbog čega često nije u mogućnosti da stigne na vreme",  istakla je sudija Broton.

    Ona je dodala da će na posebnom ročištu biti odlučeno koji iznos je firma dužna da isplati na ime odštete Brajsu. 

    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana