Она је прва авијатичарка без руку на свијету

ГС
Foto: Илустрација

Рођена 1983., Џесика Кокс је дио мале групе од 6% жена које су некомерцијални пилоти у САД.

Али, оно по чему се истиче јесте да је она прва на свијету авијатичарка без руку.

Рођена без руку, Кокс никада није допустила да јој инвалидитет постане недостатак. У младости је научила како да користи стопала као руке. За себе каже да је била "безобразно дете" јер једноставно није могла да разумије зашто није имала руке кад су је имали и старији брат, млађа сестра и родитељи.

На почетку осмог разреда, након једанаест година ношења протеза, одлучила је да буде "права Џесика" и одрекла их се. Ово је био почетак њеног новог живота.

За време одмора волела је љуљање јер је то било нешто што је могла да контролише и да замисли како лети изнад свега. То је покренуло њену машту и одлучност да постане пилот.

Знала је да би, ако може да постане пилот, могла да има своју слободу. Започела је да тренира таеквандо, брзо је напредовала, те је положила за црни појас већ са 14 година.

Након факултета, Кокс је наставила да вјежба и упознала је Патрика Чемберлена, за којег се удала 2012. године.

Њено путовање да постане пилот започело је након што је одржала говор у Ротари клубу где ју је Робин Стодард позвао да буде део његовое непрофитне организације "Wright  Flight". То јој је пружило прилику да лети.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана