Ona je prva avijatičarka bez ruku na svijetu

GS
Foto: Ilustracija

Rođena 1983., Džesika Koks je dio male grupe od 6% žena koje su nekomercijalni piloti u SAD.

Ali, ono po čemu se ističe jeste da je ona prva na svijetu avijatičarka bez ruku.

Rođena bez ruku, Koks nikada nije dopustila da joj invaliditet postane nedostatak. U mladosti je naučila kako da koristi stopala kao ruke. Za sebe kaže da je bila "bezobrazno dete" jer jednostavno nije mogla da razumije zašto nije imala ruke kad su je imali i stariji brat, mlađa sestra i roditelji.

Na početku osmog razreda, nakon jedanaest godina nošenja proteza, odlučila je da bude "prava Džesika" i odrekla ih se. Ovo je bio početak njenog novog života.

Za vreme odmora volela je ljuljanje jer je to bilo nešto što je mogla da kontroliše i da zamisli kako leti iznad svega. To je pokrenulo njenu maštu i odlučnost da postane pilot.

Znala je da bi, ako može da postane pilot, mogla da ima svoju slobodu. Započela je da trenira taekvando, brzo je napredovala, te je položila za crni pojas već sa 14 godina.

Nakon fakulteta, Koks je nastavila da vježba i upoznala je Patrika Čemberlena, za kojeg se udala 2012. godine.

Njeno putovanje da postane pilot započelo je nakon što je održala govor u Rotari klubu gde ju je Robin Stodard pozvao da bude deo njegovoe neprofitne organizacije "Wright  Flight". To joj je pružilo priliku da leti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana