Око 4.000 познатих личности жртве лажних порнографских снимака

ГС
Foto: X.com

ЛОНДОН - Скоро 4.000 познатих личности индентификоване су као жртве лажне порнографије, а инфортмативни ТВ Канал 4 открио је да је 255 Британаца злоупотребљено за генерисање експлицитних снимака, међу њима и водитељка Кети Њуман.

Анализом коју је на пет најпосец́енијих веб сајтова са лажном порнографијом спровео ТВ Канал 4 установљено је да је на листи оних који су злоупотребљени скоро 4.000 познатих личности, од којих су 255 Британци, преноси лондонски Гардијан.
    
Међу познатим личностима чија су лица коришћена и помоц́у вештачке интелигенције убачена у порнографске садржаје има глумица, ТВ звезда, музичара и јутјубера, али нико од њих није именован.
    
Анализом је утврђено да је на пет најпосец́енијих веб локација било око 100 милиона прегледа у размаку од три месеца.
    
"Стварно је злокобно то што ја не могу да видим оне који су ово урадили, а они могу да виде овакву измишљену верзију мене, ову лажну верзију мене", изјавила је водитељка вести на ТВ Канал 4 Кети Њуман, за коју је утврђено да је међу жртвама.
    
Према Закону о безбедности на интернету, који је усвојен као одговор на ширење лажне порнографије коју генерише АИ, од 31. јануара је дељење таквих слика без сагласности незаконито у Уједињеном Краљевству, али креирање садржаја није.
    
Бриселски портал Политико објавио је раније да је суд у Италији затражио од премијерке Ђорђе Мелони да у јулу ове године сведочи у грађанској парници против двојице мушкараца који су наводно умешани у прављење и објављивање лажних порнографских видео снимака користец́и њен лик помоћу вештачке интелигенције.
    
Лажни снимци су направљени 2020. године, пре њеног премијерског мандата.
    
Премијерка тражи одштету од оца (73) и сина (40) због лажних порнографских видео записа који су постављени на америчку порнографску веб страницу, а прегледани су неколико милиона пута, наведено је у оптужници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана