Најопаснији крајеви свијета: Мјеста у којима се живот губи у секунди VIDEO

Агенције
Најопаснији крајеви свијета: Мјеста у којима се живот губи у секунди VIDEO

Древне културе вjеровале су да је свет створен из четири елемента, и да сваки елемент може да буде смртоносан.

На Земљи се налазе бројна мjеста на којима мајка природа показује колико може да буде опасна. Али, која је од свих смртоносних зона на Земљи најопаснија?


ББЦ је извршио подjелу на основу четири главна елемента - воде, ватре, ваузуха и земље, и истражио гдjе нам опасности највише прете.

Вода

Воду користимо свакодневно и од ње зависи опстанак живота, па смо помало заборавили да та иста вода може да нас убије. Опасне морске и риjечне струје убију хиљаде људи сваке године, али вода може да буде знатно опаснија. Бројни свјетски градови изложени су реалном ризику од потапања. Осим раста нивоа мора, бројним обалним градовима прете цунамији. Скоро три четвртине свјетских цунамија догоде се у Тихом океану, али до њих може да дође на свим мјестима гдје постоји ризик од подводних земљотреса. Само 2004. Године, након земљотреса у индонезијским водама, цунами је усмртио скоро 300.000 људи у 15 земаља. Поплаве су још један од ризика, а најсмртоноснија је била почетком тридесетих година прошлог вијека, када се ријека Јангце излила из корита и убила милионе људи, бар према незваничним проценама.

Ваздух

Изоловани случајеви тровања угљенмоноксидом показују да ваздух може да буде невидљиви убица. На појединим мјестима чак и језера могу да буду смртоносна, иако је њихова вода савршено безбједна - проблем су нагомилани гасови. Ерупције гасова убијале су хиљаде људи, све док власти нису осмислиле пројекте безбједног црпљења гасова. Језеро Киву, на граници Конга и Руанде, примјер је смртоносног језера које испушта отровни метан. KivuWatt, пројекат извлачења метана из воде и производње електричне енергије, примjењује се од прошле године. Већ тада је произведено довољно енергије за 45.000 људи, а очекује се да таква врста производње настави да расте. Вjетрови су још једна од опасности из ваздуха. Због олујних бура мостови се редовно затварају, али вjетрови могу да буду знатно гори. Циклон Бола разорио је Бангладеш у децембру 1970. године и удари вjетрова до 240 километара на сат убили су готово пола милиона људи.

Земља

Земљина кора састављена је од покретних тектонских плоча и на мjестима гдjе долази до подвлачења тих плоча је највише земљотреса. Најсмртоноснији се догодио у шеснаестом вијеку у Кини, када је страдало око 800.000 људи. И док су градови на трусном подручју у богатијим земљама релативно безбједни, највећа опасност опет прети најсиромашнијима. Токио приликом изградње зграда користи најмодерније материјале и технике, али зато Непал не може да примјени ни приближно једнаке стандарде у градњи.

Ватра

Када се тектонске плоче помјерају, на површину избијају растопљене стијене у виду лаве из вулкана. Афарски троугао или Данакилска депресија мјесто је на којем се састају чак три тектонске плоче и формирају Афрички рог уз обалу Црвеног мора. Просјечна температура креће се око 34 степена Целзијусова, што сврстава тај дио Африке међу најтоплије на свијету. Ипак, чак и тамо живе људи. Тачније, тамо живе племена Афари према којима је названа ова негостољубива долина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана