На свијету још 18 земаља без случајева Ковида-19

Танјуг
На свијету још 18 земаља без случајева Ковида-19

ЛОНДОН- До сада је забиљежено више од милион случајева Ковид-19 широм свијета, у земљама од Непала до Никарагве. И док се број смртних случајева повећава, а пацијенти преплављују болнице, Би-Би-Си поставља питање - да ли постоји мјесто на земљи којем још нема вируса корона?

Одговор је, можда изненађујући, али да. Од 193 земље чланице Уједињених нација, до 2. априла 18 земаља није пријавило ниједан случај Ковид-19, преноси ББЦ, који користи податке са Универзитета Џонс Хопкинс.

Тих 18 земаља су: Комори, Кирибати, Лесото, Маршалска острва, Микронезија, Науру, Северна Кореја, Палау, Самоа, Сао Томе и Принципе, Соломонска острва, Јужни Судан, Таџикистан, Тонга, Туркменистан, Тувалу, Вануату и Јемен.

Неке од њих, слажу се стручњаци, вјероватно имају непријављене случајеве. Сјеверна Кореја је, на примјер, званично има нула заражених, као и ратом разорен Јемен. Али постоје земље на које вирус није „ слијетео”.

Већина њих су мала острва са мало посјетилаца - у ствари, седам од 10 најмање посјећених мјеста на свијету, према подацима УН, нема заражене Ковид-19.

Те земље су се својом удаљеношћу практично “самоизоловале”. Међутим, неколико малих пацифичких земаља, међу којима је и Науру, такође је увело ванредно стање.

Науру, у Тихом океану, удаљен је преко 300 километара од било ког мјеста - острво Банаба, дио Кирибатија, најбилже је копно. Најближи “гавни” град са директним летовима је Бризбејн, који се налази 4.000 километара југозападно. То је друга најмања чланица УН по територији (послије Монака) и са нешто више од 10.000 људи, друга најмања по броју становника (послије Тувалу).

Такође је једно од најмање посјећених мјеста на Земљи. Иако се не појављује у посљедњим подацима УН, један туристички оператор каже да та земља има само 160 туриста годишње.

Можда мислите да тако удаљено мјесто не би требало додатно да се дистанцира.

Али земља са једном болницом, без респиратора и недостатком медицинских сестара, не смије да ризикује, пише ББЦ.

Поред Науруа, Кирибати, Тонга, Вануату и други, такође су затвориле своје границе. “Псљедња мјеста на која ће Ковид-19 доћи су вјероватно она у јужном Пацифику, врло удаљена острва, на то бих уложио новац”, каже Анди Татем, професор просторне демографије и епидемиологије на Универзитету Саутхемптон.

“Али у нашој глобализованој економији, нисам сигуран да било које мјесто може да избјегне такву заразну болест”, додаје он.

Татем наводи да затварање граница - попут оних у Науру - могу да помогну, али да не могу трајати заувијек.

 “Већина ових земаља ослања се на неку врсту увоза споља - било да се ради о храни или роби или туризму - или извози сопствену робу. Могуће је да се могу потпуно затворити, али то може бити штетно - и на крају ће морати да се отворе”, закључује Татем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана