На Арктику до краја вијека могућ раст тепрературе за 20 степени

Танјуг
На Арктику до краја вијека могућ раст тепрературе за 20 степени

МОСКВА - Стручњаци са Марчук института за нумеричку математику на руској академији наука предвиђају да ће емисија штетних гасова повећати температуру у Арктичком базену за 20 степени до краја вијека, рекао је данас водећи експерт Јевгениј Володин за ТАС С.

Научници су направили климатски модел, базиран на могућим промјенама у атмосфери, океану, тлу и вегетацији, као и на густини леда на морима, погођеним повећаним емисијама штетних гасова.

"Климатски модел нам показује да би највеће загријевање могло да буде на Арктику. Према песимистичном сценарију, гдје би загађење само расло, па би тако до краја вијека на Арктику могло да дође до пораста од 20 степени", рекао је Володин.

Чак и да државе преузму радикалне мјере којима би укинула тешку индустрију, не би било могуће спречити повећање количине ваздуха на Арктику, додају руски научници.

"На пример, ако би се до 2050. године емисија штетних гасова свела на нулу, због актуелног климатског тренда, у 21. веку би се температура свакако повећала за два до три степена", додао је Володин.

Просечна температура на Арктику је између минус 30 и минус 10, зависно од региона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана