Међународна организација рада: Све већи раст профита од присилног рада

Срна
Foto: Илустрација

ПАРИЗ - Међународна организација рада (ИЛО) у новом извјештају указује на драматично повећање профита оствареног присилним радом и на све већи број људи који су жртве експлоатације.

У извјештају агенције УН о профиту и сиромаштву наводи се да на присилну сексуалну експлоатацију односи три четвртине новца који би мигранти могли да зараде и пошаљу кући.

Поред тога, на овај начин се одузимају послови легалним радницима, а криминалцима који стоје иза свега омогућава се да избјегавају плаћање пореза, пренио је “Јуроњуз”.

Послије сексуалне експлоатације, сектори са највећим нелегалним профитом су индустрија /32 милијарде евра/, услуге /19 милијарди евра/, пољопривреда /4,6 милијарди евра/ и кућни послови /двије милијарде евра/.

Укупни годишњи нелегални профити од принудног рада највећи су у Европи и централној Азији /77 милијарди евра/, затим у Азији и Пацифику /57 милијарди евра/, Америци /47 милијарди евра/, Африци /18 милијарди евра/ и арапским земљама /16,5 милијарди евра/.

Истраживачи ИЛО-а рекли су да је драматично повећање профита подстакнуто растом броја људи који су присиљени на рад, као и већим профитом оствареним од експлоатације жртава.

Присилни рад може да подстакне корупцију, ојача криминалне мреже и подстакне даљу експлоатацију, наводи се у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана