Маск и водећи стручњаци против развоја АИ прије безбједносних протокола

Танјуг
Маск и водећи стручњаци против развоја АИ прије безбједносних протокола

ВАШИНГТОН- Илон Маск и група стручњака за вештачку интелигенцију и директора у овој индустрији позвали су на шестомјесечну паузу у напредном развоју вештачке интелигенције све док се не постигну заједнички безбједносни протоколи за таква постигнућа.

Од краја новембра, остварен је велики напредак на плану вештачке интелигенције (АИ), а он је подстакао четбот ЧетГПТ-4, којег је развио стартап “ОпенАИ”, чија истраживања финансирају милијардери попут Маска, преноси Ројтерс. У писму, које је објавио непрофитни институт „Фјучер оф лајф“, а потписало више од 1.000 појединаца, укључујући Маска, извршног директора "Стабилити АИ" Емад Мостака, истраживаче из компаније "Дип мајнд" у власништву "Алфабета", и водећих научника у области АИ Џошуе Бенгиа и Стјуарта Расела, позива се на заустављање напредног развоја вештачке интелигенције све док независни стручњаци не развију, имплементирају и ревидирају заједничке безбједносне протоколе за таква открића.

„Моћне системе јвештачке интелигенције треба развијати тек када будемо уверени да ће њихови ефекти бити позитивни и да ће се њиховим ризицима моћи управљати“, наводи се у писму.

Писмо је услиједило након што је Европол након истраживања начина на које криминалци могу да злоупотребе велике језичке моделе (ЛЛМ), као што је Чет ГПТ, у понедељак упозорио на потенцијалну злоупотребу овог система кроз три области криминалних активности које изазивају највећу забринутост, ''пецање'', односно ''фишинг'', ширење дезинформација, и сајбер криминал.

Маск, чија компанија Тесла користи АИ за систем аутопилота у возилима, саопштио је и раније своје забринутости у вези са развојем вјештачке интелигенције. Милијардер је био један од суоснивача и првих инвеститора у Опен АИ, који стоји иза овог четбота, а према његовим тврдњама више нема удео у компанији и није укључен у њене операције.

У својој ранијој објави на Твитеру Маск је цитирао изјаву Чет ГПТ-а о томе да је савршена вештачка интелигенција и да не прави грешке, и да „ако постоје грешке, то је због спољних фактора, као што су проблеми са сервером, кориснички уноси, резултати на вебу или кварови на мрежи”. Сем Алтман, извршни директор компаније Опен АИ која је створила Чет ГПТ није потписао ово писмо, наводи Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана