Крејг Рајт: Створио сам биткоин, али нећу славу и богатство

Агенције
Крејг Рајт: Створио сам биткоин, али нећу славу и богатство

Канбера - Аустралијски предузетник Крејг Рајт објавио је да је он творац виртуелне валуте биткоин и своју тврдњу поткријепио валидном документацијом.

Срушивши коначно дугогодишња нагађања у вези с тим ко је творац биткоина, Рајт је истакао да то није био његов избор и да је приморан да то уради упркос својим жељама.

Његовим признањем стављена је тачка на нагађање о томе ко је измислио ову криптовалуту и коначно је свијету познат прави идентитет мистериозног Сатошија Накамота - псеудонима које се крило иза биткоина.

Рајт је контактирао са британским јавним сервисом Би-Би-Си и листом "Економист" и приложио техничку документацију да би доказао да је он отац бтикоина. Његове тврдње потврдили су и истакнути чланови Биткоин заједнице. Рајт је и раније довођен у везу с биткоином, чак је након писања америчких медија прошле године полиција претресла његов стан, али тада није доказано да је имао везе с биткоином.

- Нисам урадио ово зато што сам то желио, ово није био мој избор. Стварно не желим да будем заштитно лице биткоина. Желим само да радим, желим само да наставим да се бавим оним што желим. Не желим новац, не желим славу, ни дивљење. Желим да ме сви оставе на миру - рекао је Рајт.

Новинари су Рајта довели у везу с биткоином прошле године на једној конференцији о биткоину на којој се представио као истраживач. Његова истраживања, међутим, нису била никоме позната. Након краћег разговора наслутили су да управо он стоји иза псеудонима Накамото. Касније су откривени неки његови записи и и-мејлови, али до сада није било његовог признања да је творац биткоина.

Вјерује се да је Сатоши Накамото од настанка валуте прикупио око милион биткоина чија је тренутна вриједност око 450 милиона долара.

Ипак, неки медији попут "Економиста" сумњају да је Рајт заиста измислио биткоин.

- Рајт може бити Накомото, али и даље остају отворена важна питања. Наш закључак је да никада неће бити до краја утврђено ко је прави творац биткоина - објавио је "Економист" наводећи да је он постао много већи од Накамота.

Шта је биткоин

Биткоин је дигитална и глобална валута, а створена је 2009. године.

Биткоини се стварају током времена од стране корисника биткоин мреже умјесто од стране централне банке као у случају стандардних валута. То значи да је биткоин "непоуздан" и корисници не морају да вјерују у било какав већи ауторитет, чак ни међусобно, како би њихов новац био сигуран. То такође значи да и не постоји организација која штити кориснике биткоина и његови корисници сами одговарају за своје губитке. Биткоин називају криптовалута, јер је систем заштићен математиком, односно криптографијом умјесто од стране централног органа.

Проширење коришћења биткоина омогућава анонимно плаћање на интернету и оно расте сваке године. Прихватили су га не само потрошачи, већ и многе компаније које желе да искористе предности биткоина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана