Колика је плата конобара у Швајцарској?

ГС
Foto: Илустрација

Већ дуго времена широм Европе, усљед великог дефицита радне снаге, важи правило ако не можете да нађете конобара, понудите већу плату. У Швајцарској су смислили другачији модел.

Прошле сезоне, на Циришком језеру, један конобар је оборио економски рекорд Швајцарске.

На врхунцу сезоне он је пријавио мјесечну зараду од око 17.000 евра! Два ланца ресторана промијенила су начин обраде плата и направила бум у угоститељској индустрији. Већ дуго времена широм Европе, усљед великог дефицита радне снаге, важи правило ако не можете да нађете конобара, понуди већу плату. Изгледа да су Швајцарци ову формулу озбиљно схватили.

Наиме, како су писали тамошњи медији, један конобар успио је да инкасира чак 16.500 франака мјесечно, што је највиша плата у овом сектору икада. Поређења ради, просјечна плата конобара у Швајцарској прошле године била је 4.000 франака. Наиме, ланци ресторана Мицхел Пецлард и Флориан Њеебер су прошле године одлучила да промијене начин обрачуна зарада запослених. Они су умјесто фиксне цијене рада кренули да рачунају зараду запослених на основу промета.

На тај начин конобари у ресторану су почели да добијају између седам и осам одсто укупне вриједности мјесечног промета.

Тако су конобарима на Циришком језеру просјечне плате скочиле на између 8.000 и 12.000 франака. На примјер, у уговорима истих тих конобара стоји загарантована зарада од 3.750 франака. Како кажу из једног од ресторана, сезона је била добра, а напомињу и да су запослени постали далеко преданији послу него раније.

Ипак, ресторани ово нису радили из хуманости већ из нужде. Они су проблем неналажења адекватне радне снаге ријешили новом стратегијом плаћања, али, како и само кажу, не сматрају да би ово било адекватно рјешење за цијелу индустрију.

Швајцарска нема, макар не у облику на који смо ми навикли, минималну зараду. Прије десет година на референдуму поводом увођења минималца на националном нивоу, приједлог је оборен. Али, у међувремену су се на кантоналном нивоу формирале минималне цијене рада по сату.

Тако се тренутно радни сат у Швајцарској плаћа у просјеку око минималних 23 швајцарска франка, тј. 4.186 франака мјесечно, уколико се ради 42 сата.

Са друге стране, средња бруто мјесечна плата у Швајцарској износи 6.665 франака, преноси Мондо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана