Кинески научници успјешно клонирали три "суперкраве"

Танјуг
Foto: Илустрација

ПЕКИНГ - Кинески научници успешно су клонирали три "суперкраве" које могу произвести неуобичајено велику количину млијека, преносе кинески медији.

Државни лист Нингкиа дејли пренио је да су стручњаци са Сјеверозападног универзитета за пољопривредну и шумарску науку и технологију клонирали холштајн-фризијско говедо које потиче из Холандије, преноси Се-Ен-Ен.

Ове краве могу произвести 18 тона млијека годишње, односно 100 тона млека током свог живота; што је скоро 1,7 пута више од количине млијека коју производи просјечна крава у САД.

Како наводе клониране животиње рођене су почетком ове године.

Прво од клонираних телади, рођено је 30. децембра царским резом, због релативно велике величине од 56,7 килограма. Научници су извели клонирање 120 ембриона из ћелија високопродуктивних крава и ставили их у сурогат краву.

Научник који је водио пројекат, Јин Иапинг, рекао је да је клонирање "суперкрава" велики корак напријед јер омогућава Кини да узгаја најбоље расе "на економски изводљив начин".

"Само пет од 10.000 крава у Кини може да произведе 100 тона млијека током живота, што их чини вриједним ресурсом за узгој. Али понекад је тешко тачно одредити која је животиња у питању, што отежава њихов узгој. Планирамо да у од двије до три године створимо стадо од више од 1.000 суперкрава како би се смањила зависност Кине од увоза крава", рекао је Јин.

Кина увози чак 70 одсто музних крава из иностранства.

У многим земљама, укључујући САД, фармери укрштају клонове са конвенционалним животињама како би додали пожељне особине генском фонду, као што су висока производња млијека или отпорност на болести.

Кина је посљедњих година остварила значајан напредак у клонирању животиња.

Кинески научници су 2022. године успјешно извели прво клонираног арктичког вука на свијету, а 2017. године изведено је клонирање говеда са повећаном отпорношћу на говеђу туберкулозу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана