Испод Да Винчијеве слике откривен цртеж Исуса Христа

Спутњик
Испод Да Винчијеве слике откривен цртеж Исуса Христа

Испод чувене слике Леонарда да Винчија “Богородица међу стијенама”, уз помоћ напредне технологије откривен је цртеж Исуса Христа.

За откривање су коришћени скенери високе технологије, који су успјели да открију скривене цртеже испод чувене слике.

Откривање оваквих скривених цртежа постало је могуће тек недавно, захваљујући напредној технологији скенирања, преноси Сан.

Прошле године, уз помоћ инфрацрвеног свјетла, откривена је друга скица Богородице. Користећи напредни облик рендгенског снимања, сада је пронађена нова скица - на њој је анђео који држи бебу која представља Христа.

- Било је то као тражење игле у пласту сијена, али када смо напокон открили крила и главу... Сјајан осјећај - рекао је професор Пјерлуиђи Драготи са Империјалног колеџа у Лондону.

Христос се налази у доњем десном углу слике, али људском оку је потпуно невидљив. Могуће га је видјети само захваљујући макро-рендгенској флуоресценцији. Помоћу ње се активирају хемијски елементи унутар боја, који омогућавају уочавање.

У овом случају, откривено је довољно цинка - што значи да се цинк сигурно користио за израду цртежа.

Комбиновањем система за скенирање са рачунарско-обученим моделима, откривен је Да Винчијев Христос, који никада прије није виђен.

- Прије открића, добијали смо врло слабе сигнале од цинка унутар слике због преклапања са другим елементима, али алгоритам нам је дао више повјерења у сигнале који се односе на подвлачење - рекла је др Кетрин Хигит из Националне галерије у Лондону.

Током своје каријере, Да Винчи је два пута сликао “Богородицу међу стијенама”. Обје имају скоро идентичне композиције, али овог пута скенирана је друга верзија слике. Насликана је уљем и висока је скоро два метра.

Слике приказују Богородицу и Христа док је био дијете поред новорођенчета Јована Крститеља. Стручњаци вјерују да је насликана прије 1508. године, а велика рестаурација обављена је у периоду између 2008. и 2010. године.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана