Испод Антарктика пронађена колонија од чак 60 милиона импресивних ледених риба

ГС
Foto: Принтскрин

У Веделевом мору на Антарктику пронађена је колонија од 60 милиона риба. Ријеч је о подручју величине Малте, које је јединствен и до сада непознат екосистем.

Ово откриће је показатељ колико мало се зна о томе шта се налази у морским дубинама. Вјерује се да је ријеч о највећој колонији на свијету коју чине импресивне ледене рибе. Унутрашњост њиховог тијела је видљива. Ледене рибе су једини кичмењаци који немају црвена крвна зрнца. Да би опстала на изнимно ниским температурама, код ове врсте се развио протеин против смрзавања.

Њемачки истраживачки поларни брод Поларстерн је у фебруару прошле године открио ову гнијездећу колонију риба. Брод је истраживао морске дубине удаљене пола километра од њега. За снимање је кориштена камера величине аутомобила, која је била причвршћена за пловило. Истраживане су океанске струје те је откриће ове колоније било велико изненађење.

"Током четири сата уочавали смо гнијездо за гнијездом риба. У наведеном времену смо прешли можда шест километара. Никада прије у 15 година изучавања океана нисам видио нешто слично. Након што смо их уочили о томе смо обавијестили стручњаке који познају овакве врсте. Казали су нам да је ријеч о нечему врло јединственом", присјетио се истраживач њемачког Института "Alfred Wegener" Аутун Пурсер.

Додатним увидом је схваћено колико је ова колонија риба јединствена и фасцинантна. Професор биологије на Универзитету Орегон Џон Постлетвајт је истакао да је ријеч о изненађујућем и значајном открићу. Како је казао, за њега је пронађена количина биомасе најблаже речено неочекивана.

Истраживачи су нагласили да се колонија налази на простору од 240 километара квадратних. Једно гнијездо се у просјеку налази на три квадратна метра. Свако гнијездо у просјеку има 1.735 јаја.

Према Пурсеровим ријечима, морски простор је за два степена целзија топлији од околног подручја, због чега се чини да ове рибе привлачи нешто топлија вода. Додатним истраживањима ће се изнаћи одговор на неколико питања. Међу њима је и оно колико дуго одрасле рибе чувају јаја. Стручњаци претпостављају да би то могло трајати мјесецима.

С обзиром на то да је ријеч о јединственом екосистему у цијелом свијету, научници сматрају да би га требало прогласити заштићеним подручјем, преноси Си-Ен-Ен.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана