Индија: На Свјетски дан носорога спалили 2.500 старих рогова

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ЊУ ДЕЛХИ - У Индији је данас спаљено око 2.500 старих рогова носорога како би се проширила свјест о потреби заштите ове ријетке животиње на Свјетски дан носорога.

Десетине хиндуистичких свештеника изводили су ритуале и пјевали молитве док је премијер савезне државе Асам Химанта Бисва Сарма, запалио ватру на великој платформи спортског стадиона у близини чувеног националног парка Казиранга, преноси АП.

Рогови који су спаљивани, чувани су годинама и потичу од носорога који су умрли природном смрћу у Казиранги и другим мањим стаништима широм државе Асам, а дјелом су и одузети од ловокрадица. Казиранга је дом за скоро 2.500 индијских носорога и највеће је станиште на свијету ове ријетке животиње.

Влада државе Асам додјелила је ловочуварима у парку додатна овлашћења како би заштитили животиње, слична оружаним снагама у случајевима озбиљних немира.

Они имају задатак да штите носороге, али ловокрадице ипак успјевају да повремено убију неке од њих, а њихове рогове затим продају онда у Јужној Азији, Кини, Вијетнаму и неким другим земљама због вјеровања да садрже афродизијак и љековита својства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана