Indija: Na Svjetski dan nosoroga spalili 2.500 starih rogova

Tanjug
Foto: ILUSTRACIJA

NjU DELHI - U Indiji je danas spaljeno oko 2.500 starih rogova nosoroga kako bi se proširila svjest o potrebi zaštite ove rijetke životinje na Svjetski dan nosoroga.

Desetine hinduističkih sveštenika izvodili su rituale i pjevali molitve dok je premijer savezne države Asam Himanta Bisva Sarma, zapalio vatru na velikoj platformi sportskog stadiona u blizini čuvenog nacionalnog parka Kaziranga, prenosi AP.

Rogovi koji su spaljivani, čuvani su godinama i potiču od nosoroga koji su umrli prirodnom smrću u Kazirangi i drugim manjim staništima širom države Asam, a djelom su i oduzeti od lovokradica. Kaziranga je dom za skoro 2.500 indijskih nosoroga i najveće je stanište na svijetu ove rijetke životinje.

Vlada države Asam dodjelila je lovočuvarima u parku dodatna ovlašćenja kako bi zaštitili životinje, slična oružanim snagama u slučajevima ozbiljnih nemira.

Oni imaju zadatak da štite nosoroge, ali lovokradice ipak uspjevaju da povremeno ubiju neke od njih, a njihove rogove zatim prodaju onda u Južnoj Aziji, Kini, Vijetnamu i nekim drugim zemljama zbog vjerovanja da sadrže afrodizijak i ljekovita svojstva.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana