И након “смрти” њемачка марка и даље „живи“

ГС
И након “смрти” њемачка марка и даље „живи“

БЕРЛИН - Прије тачно 20 година 12 чланица ЕУ су увеле евро. У Њемачкој је из оптицаја нестала њемачка марка - валута омиљена не само у Њемачкој. Ипак, она још увијек израња из разних скровишта - и није изгубила на вриједности.

-И 20 година послије увођења еура у готовини, у више од 30 филијала Бундесбанке њемачка марка се мијења без ограничења. Тиме је Њемачка једна од шест земаља еврозоне у којој је заувијек могуће замијенити бившу националну валуту -каже Јоханес Берман из управног одбора Бундесбанке, преноси Дојче Веле.

Међутим, многи то не знају - ни у Њемачкој. Не само да је њемачка марка вјечна, већ је и курс остао непромијењен - 1,95583 марака за један евро.

Крајем 2001. године, непосредно пред прелазак на еуро, у оптицају је било 162 милијарде марака, од тога 150 милијарди у новчаницама. Највећи дио новца људи су брзо замијенили. Но, милијарде марака још се вуку по фиокама, крију у ормарима и између страница књига или леже испод душека.

Тако је једна организација за заштиту животиња из Лајпцига добила на поклон, односно тестаментом преминулог у насљедство једну стару комоду. Годинама касније, када су радници те организације размонтирали комоду - пронашли су 27.700 марака, односно 14.163 евра. Никада неће бити јасно да ли је преминули власник тај новац заборавио или га је намјерно поклонио на овако необичан начин.

То се често дешава, каже Јоханес Берман.

-Људи намјештај користе као сеф - додаје.

Међутим, “бункерисане” марке се откривају и на друге начине, рецимо, приликом провале. Тако је један мушкарац из околине Бона обио комшијску кућу, украо бицикл и успут покупио 150 марака које је замијенио прије него што је ухапшен.

У 11 мјесеци 2021. године Бундесбанка је промијенила 43,1 милион марака, у новчаницама и кованицама, у око 22 милиона евра. Та банка има податке да још постоје њемачке марке у вриједности од 12,35 милијарди - од тога 5,75 милијарди у новчаницама и 6,6 милијарди у кованицама. Сасвим прецизно, ради се о 163,8 милиона новчаница и више од 23 милијарди кованица, укључујући специјалне кованице од 10 марака.

Највише се бункеришу новчанице од 100 и 1.000 марака - чинећи заједно 49 одсто вредности њемачких марака. Према подацима Бундесбанке, у скровиштима се налази 17,1 милиона новчаница од 100 марака и 1,1 милион новчаница од 1.000 марака.

Омиљена валута за резерву

Њемачка централна банка временом ипак конвертује све мање њемачких марака јер „уди све рјеђе проналазе скровишта и све рјеђе долазе“.

Размјена новчаница и кованица њемачке марке у евро је нарочито опала 2020. и 2021. што у Бундебанци приписују пандемији и закључавању које није заобишло ни филијале ове банке: новчанице и кованице су у то вријеме могле да се достављају искључиво поштом.

Бундесбанка ипак рачуна да дио новца никада неће бити враћен, односно замијењен, између осталог јер се налази у колекцијама. А знатна колична је и у иностранству, јер је њемачка марка широм свијета била омиљена валута - за новчане резерве

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана