Господар лутака моћник из сјенке

Агенције
Господар лутака моћник из сјенке

Лондон - Секретар британске владе и десна рука премијера Дејвида Камерона, Џереми Хејвуд има кључну улогу у политици те земље, а прије него што је засјео у фотељу државне администрације био је најмоћнији Британац за којег већина никад није чула.

Непријатељи га називају "премијеровим господаром лутака" и моћником из сјенке Даунинг стрита број 10, резиденције британског премијера, до које већина гостију може да дође само ако прво успије да прође поред Хејвуда, секретара владе.

Он је на највишем положају у државној служби Велике Британије од 2012, али и много прије него што је засјео на чело оног што зову "координативним мозгом цјелокупног система", Хејвуд је био најмоћнија особа у Британији.

- Он је неко ко је увијек у соби са премијером, неко ко је увијек присутан током конференцијског позива - казао је један од бивших високих владиних бирократа који, као ни Хејвудове некадашње колеге, није желио да открива идентитет.

Хејвуд је прво код лабуристичког премијера Тонија Блера био савјетник за економску и унутрашњу политику, а потом и Блеров лични секретар. Потом је био главни савјетник за унутрашњу политику премијера Гордона Брауна.

- Џереми је попут дроге. Људи се брзо навикну на њега. Премијери испрва нису сигурни у вези с њим. А онда кажу: "Хм, то је баш добро. То ми треба" - каже неименовани бивши шеф протокола у Даунинг стриту.

Једино одсуство Хејвуда из Даунинг стрита било је у периоду од 2003. до 2007. када је радио на високом положају у америчкој банци "Морган Стенли" у лондонском Ситију. То је прекинуто када су у влади схватили да им је Хејвуд потребан.

Ријетке су интервенције Хејвуда у медијима за које је било свједока, а једна од њих десила се управо у "Гардијану" у јуну 2013. када је дошао у редакцију и упозорио уредника Алена Расбриџера да би уплитање "Гардијана" с Едвардом Сноуденом могло да тај дневник учини метом " британске обавјештајне службе.

Непријатељи

Џереми Хејвуд је у Британији створио многе непријатеље. По конзервативном магазину "Спектејтор", Хејвуд је "премијеров господар лутака" или "Вормтонг" по лику из Толкиновог "Господара прстенова". За "Дејли мејл" он је "љигава еминенција", "најциничнији мандарин Вајхола" и "мајстор за прикривања". Хејвуд не воли медијску пажњу и мрзи то што га "Дејли мејл" назива "мајстором прикривања". Годишње зарађује око 255.000 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана