Француски издавачи и Гугл постигли договор у вези са општим оквиром о ауторским правима

Срна
Foto: Илустрација

ПАРИЗ- Француски издавачи и компанија "Гугл" саопштили су да су постигли сагласност у вези са општим оквиром о ауторским правима, по којем ће амерички технолошки гигант плаћати издавачима за садржај на интернету.

"Гугл" је до сада потписивао само појединачне споразуме за неколико издања, укључујући француске дневне листове "Монд" и "Фигаро".

Међу принципима у вези са којим су се усагласили лоби француских издавача, Савез за опште информације /АПИХ/ и "Гугл" налазе се критеријуми као што су дневни обим објављивања, мјесечни интернет проток и "допринос политичком и општем информисању".

"Гугл" и АПИГ нису открили колико би новца могло бити подијељено члановима Савеза, у којем су државни и локални издавачи, нити су откривени детаљи о томе како би се накнада изручивала према постављеном критеријуму.

Договор је постигнут након неколико мјесеци разговора о начину примјене побољшаних правила о ауторским правима у ЕУ, која омогућују издавачима да наплаћују интернет платформи објављивање исјечака њихових вијести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана