Francuski izdavači i Gugl postigli dogovor u vezi sa opštim okvirom o autorskim pravima

Srna
Foto: Ilustracija

PARIZ- Francuski izdavači i kompanija "Gugl" saopštili su da su postigli saglasnost u vezi sa opštim okvirom o autorskim pravima, po kojem će američki tehnološki gigant plaćati izdavačima za sadržaj na internetu.

"Gugl" je do sada potpisivao samo pojedinačne sporazume za nekoliko izdanja, uključujući francuske dnevne listove "Mond" i "Figaro".

Među principima u vezi sa kojim su se usaglasili lobi francuskih izdavača, Savez za opšte informacije /APIH/ i "Gugl" nalaze se kriterijumi kao što su dnevni obim objavljivanja, mjesečni internet protok i "doprinos političkom i opštem informisanju".

"Gugl" i APIG nisu otkrili koliko bi novca moglo biti podijeljeno članovima Saveza, u kojem su državni i lokalni izdavači, niti su otkriveni detalji o tome kako bi se naknada izručivala prema postavljenom kriterijumu.

Dogovor je postignut nakon nekoliko mjeseci razgovora o načinu primjene poboljšanih pravila o autorskim pravima u EU, koja omogućuju izdavačima da naplaćuju internet platformi objavljivanje isječaka njihovih vijesti.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana