Финска: Деда Мраз скоро без посјетиоца за Божић

Танјуг
Foto: pixabay.com

РОВАНИЕМИ- Ове године за Божић Лапонију неће посjетити ни приближан број туриста као прошле године због пандемије корона вируса, тако да у дому Деда Мраза у сjеверној Финској, у Рованиемију, неће бити тако весело, преноси данас Ројтерс.

Већ сада се зна да је немогуће да ће доћи бројни туристи, јер су Финци усвојили најстроже мjере у Европи, упркос ниском броју инфицираних, што значи да многи страни држављани неће моћи да уђу у Лапонију, а они којима је дозвољено, суочавају се са двије недjеље карантина.

У сјеверној Финској се многи послови ослањају на туристе који долазе у посјету Деда Мразу.

Из Деда Мразовог села, које је смештено осам километара од центра Рованиемија, види се поларно свијетло, а често се иде на сњежни сафари.

Али, број купљених аранжмана је неупоредиво мањи ове године него претходне.

Већ у августу је било јасно да ће сјевер Финске осјетити посљедице пандемије, јер је тада био евидантиран пад од 78 одсто мање туриста, подаци су Туристичке организације Финске.

"За локални бизнис, дефинитивно, предстојећи Божић не обећава. Божић ће доћи, али колико ће нам добробити донијети, под упитником је", рекла је Сана Карикаинен, директор туристичке организације Рованиемија.

Финска је избјегла најгоре ефекте пандемије на прољеће, када је увела ванредно стање и изоловала главни град Хелсинки.

Сада и у Финској расте број обољелих, негативни рекорди се обарају, а власти државе од 5,5 милиона становника су саопштиле да има близу 13.000 инфекција досад и 346 преминулих.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана