Finska: Deda Mraz skoro bez posjetioca za Božić

Tanjug
Foto: pixabay.com

ROVANIEMI- Ove godine za Božić Laponiju neće posjetiti ni približan broj turista kao prošle godine zbog pandemije korona virusa, tako da u domu Deda Mraza u sjevernoj Finskoj, u Rovaniemiju, neće biti tako veselo, prenosi danas Rojters.

Već sada se zna da je nemoguće da će doći brojni turisti, jer su Finci usvojili najstrože mjere u Evropi, uprkos niskom broju inficiranih, što znači da mnogi strani državljani neće moći da uđu u Laponiju, a oni kojima je dozvoljeno, suočavaju se sa dvije nedjelje karantina.

U sjevernoj Finskoj se mnogi poslovi oslanjaju na turiste koji dolaze u posjetu Deda Mrazu.

Iz Deda Mrazovog sela, koje je smešteno osam kilometara od centra Rovaniemija, vidi se polarno svijetlo, a često se ide na snježni safari.

Ali, broj kupljenih aranžmana je neuporedivo manji ove godine nego prethodne.

Već u avgustu je bilo jasno da će sjever Finske osjetiti posljedice pandemije, jer je tada bio evidantiran pad od 78 odsto manje turista, podaci su Turističke organizacije Finske.

"Za lokalni biznis, definitivno, predstojeći Božić ne obećava. Božić će doći, ali koliko će nam dobrobiti donijeti, pod upitnikom je", rekla je Sana Karikainen, direktor turističke organizacije Rovaniemija.

Finska je izbjegla najgore efekte pandemije na proljeće, kada je uvela vanredno stanje i izolovala glavni grad Helsinki.

Sada i u Finskoj raste broj oboljelih, negativni rekordi se obaraju, a vlasti države od 5,5 miliona stanovnika su saopštile da ima blizu 13.000 infekcija dosad i 346 preminulih.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana