Европска агенција за лијекове против исхитреног одобрења вакцине

Срна
Foto: Financial Times

БРИСЕЛ- Европска агенција за лијекове /ЕМА/ упозорила је данас да је против исхитрених одобравања вакцина против ковида 19, након што је Велика Британија дала ванредно одобрење за експерименталну дозу компанија "Фајзер" и "Бајонтех".

Велика Британија је прва западна држава која је одобрила вакцину против ковида 19, и то ванредним, убрзаним процесом.

У саопштењу ЕМА се истиче да је адекватнија њихова дужа процедура за одобрење вакцина јер је заснована на више доказа и неопходно је много више провјера него што је то ванредни процес који је одабрио Лондон.

"ЕМА сматра да је условљено маркетиншко одобрење најадекватнији регулаторни механизам у тренутној ситуацији", истиче се у саопштењу и напомиње да ће у оквиру те процедуре до 29. децембра бити донесена одлука да ли ће бити одобрена "Фајзерова" вакцина.

Сличан став имао је и њемачки посланик у Европском парламенту Петер Лизе јер сматра да је Велика Британија исхитрено одобрила вакцину.

Према регулативама ЕУ, ЕМА мора да одобри "Фајзерову" вакцину, али чланице могу да користе ванредне процедуре које им омогућавају дистрибуцију на домаћем тржишту.

Посланик Европског парламента из редова Социјалиста Тијемо Волкен сматра да је очигледно у току глобална трка да се вакцина избаци на тржиште што прије, али је изразио увјерење да је много боље да се сачека и осигура квалитет, ефикасност и гарантована безбједност у складу са стандардима ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана