Evropska agencija za lijekove protiv ishitrenog odobrenja vakcine

Srna
Foto: Financial Times

BRISEL- Evropska agencija za lijekove /EMA/ upozorila je danas da je protiv ishitrenih odobravanja vakcina protiv kovida 19, nakon što je Velika Britanija dala vanredno odobrenje za eksperimentalnu dozu kompanija "Fajzer" i "Bajonteh".

Velika Britanija je prva zapadna država koja je odobrila vakcinu protiv kovida 19, i to vanrednim, ubrzanim procesom.

U saopštenju EMA se ističe da je adekvatnija njihova duža procedura za odobrenje vakcina jer je zasnovana na više dokaza i neophodno je mnogo više provjera nego što je to vanredni proces koji je odabrio London.

"EMA smatra da je uslovljeno marketinško odobrenje najadekvatniji regulatorni mehanizam u trenutnoj situaciji", ističe se u saopštenju i napominje da će u okviru te procedure do 29. decembra biti donesena odluka da li će biti odobrena "Fajzerova" vakcina.

Sličan stav imao je i njemački poslanik u Evropskom parlamentu Peter Lize jer smatra da je Velika Britanija ishitreno odobrila vakcinu.

Prema regulativama EU, EMA mora da odobri "Fajzerovu" vakcinu, ali članice mogu da koriste vanredne procedure koje im omogućavaju distribuciju na domaćem tržištu.

Poslanik Evropskog parlamenta iz redova Socijalista Tijemo Volken smatra da je očigledno u toku globalna trka da se vakcina izbaci na tržište što prije, ali je izrazio uvjerenje da je mnogo bolje da se sačeka i osigura kvalitet, efikasnost i garantovana bezbjednost u skladu sa standardima EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana