Европљани провели први викенд са ублаженим мјерама

Тањуг
Европљани провели први викенд са ублаженим мјерама

БЕРЛИН - Европљани су искористли први викенд откако су ублажене мјере против ширења вируса корона углавном сунчајући се, где је то било могуће, док владе доносе одлуке како и када безбједно пустити стране туристе да спасу кључну летњу сезону.

Упркос поштовању мјера по плажама и парковима, вирус остаје стална пријетња, а Европа има безмало 170.000 умрлих од вируса корона, према подацима са Универзитета Џонс Хопкинс.

Шпанија, једна од најтеже погођених земаља у пандемији и једна од најпопуларнијих свјетских дестинација за међународне путнике, каже да се неће отворити за стране туристе до јула. Да би ојачао економију, премијер Педро Санчез је охрабрио Шпанце да почну да планирају своје одморе за крај јуна у Шпанији, преноси АП.

У Нјемачкој ће домаћим туристима од сутра бити дозвољено да путују у државу Мекленбург-Западна Померанија на сјевероистоку, гдје су обале Балтичког мора и у хотеле у Берлину, популарној престоници.

Италија, која планира да отвори регионалне и међународне границе 3. јуна, у циљу јачања туризма, тек сада дозвољава становницима да иду на плаже у својим регионима - са ограничењима.

У регији Лигурије на сјеверозападу, људима је допуштено да се купају у мору и шетају обалом, али без сунчања. У Савони је десетак људи кажњено због кршења забране сунчања.

Паризу, гдје сви градски паркови остају затворени, становници су се сунчали дуж насипа реке Сене и испред капија вртова. На неким мјестима људи су сједели на безбједној удаљености, на другим су тинејџери у гомилама игнорисали мјере.

Француска од данас ублажава гранична ограничења и омогућиће улаз у земљу радницима мигрантима и људима из других европских земаља који посјећују породице.

Али позива на добровољни 14-дневни карантин за оне који стижу из Британије и Шпаније, јер су те земље Французима наметнуле сличан захтјев.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана