Ево зашто је међународна скраћеница и ознака за Швајцарску "CH"

ГС
Foto: Илустрација

Швајцарска је држава која је позната по прекрасним алпским крајолицима, свјетски познатој банкарској индустрији и укусним чоколадама. Међутим, једна од мање познатих чињеница о Швајцарској је њезина двословна скраћеница "CH".

Скраћеница “CH” представља латински израз “Confoederatio Helvetica”, што значи “Швајцарска конфедерација”. Швајцарска конфедерација је службени назив Швајцарске, а састоји се од 26 кантона или држава.

Скраћеница “CH” изабрана је, јер је латински био језик дипломатије у Европи током 19. вијека када је земља формализовала своју политичку структуру. Употреба латинице у службеним документима била је у то вријеме уобичајена, а то је био и начин да се покаже неутралност Швајцарске у европској политици.

Швајцарска је позната по томе што има четири службена језика: њемачки, француски, италијански и реторомански. Међутим,скраћеницу “CH” се користи у свим службеним језицима Швајцарске, што је чини симболом јединства. Скраћеницу је лако препознати и разумјети на било којем језику, што је битно за земљу која има тако разнолико становништво. Кориштење скраћенице “CH”, такође, помаже у избјегавању забуне између Швајцарске и других земаља које могу имати слична имена, попут Шведске, пише Кликс.

Скраћеница “CH” има дугу историју која датира још из 19. вијека. Године 1864. Швајцарска се придружила Међународној телекомуникацијској унији (ИТУ), која је касније постала специјализована агенција Уједињених нација, а бави се информационим и комуникационим технологијама. ИТУ је додијелио “CH” као међународни позивни број за Швајцарску и од тада се користи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана