Evo zašto je međunarodna skraćenica i oznaka za Švajcarsku "CH"

GS
Foto: Ilustracija

Švajcarska je država koja je poznata po prekrasnim alpskim krajolicima, svjetski poznatoj bankarskoj industriji i ukusnim čokoladama. Međutim, jedna od manje poznatih činjenica o Švajcarskoj je njezina dvoslovna skraćenica "CH".

Skraćenica “CH” predstavlja latinski izraz “Confoederatio Helvetica”, što znači “Švajcarska konfederacija”. Švajcarska konfederacija je službeni naziv Švajcarske, a sastoji se od 26 kantona ili država.

Skraćenica “CH” izabrana je, jer je latinski bio jezik diplomatije u Evropi tokom 19. vijeka kada je zemlja formalizovala svoju političku strukturu. Upotreba latinice u službenim dokumentima bila je u to vrijeme uobičajena, a to je bio i način da se pokaže neutralnost Švajcarske u evropskoj politici.

Švajcarska je poznata po tome što ima četiri službena jezika: njemački, francuski, italijanski i retoromanski. Međutim,skraćenicu “CH” se koristi u svim službenim jezicima Švajcarske, što je čini simbolom jedinstva. Skraćenicu je lako prepoznati i razumjeti na bilo kojem jeziku, što je bitno za zemlju koja ima tako raznoliko stanovništvo. Korištenje skraćenice “CH”, takođe, pomaže u izbjegavanju zabune između Švajcarske i drugih zemalja koje mogu imati slična imena, poput Švedske, piše Kliks.

Skraćenica “CH” ima dugu istoriju koja datira još iz 19. vijeka. Godine 1864. Švajcarska se pridružila Međunarodnoj telekomunikacijskoj uniji (ITU), koja je kasnije postala specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija, a bavi se informacionim i komunikacionim tehnologijama. ITU je dodijelio “CH” kao međunarodni pozivni broj za Švajcarsku i od tada se koristi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana