Добитница Нобелове награде за мир оштро критиковала „Фејсбук“

Срна
Добитница Нобелове награде за мир оштро критиковала „Фејсбук“

МАНИЛА- Добитница Нобелове награде за мир Марија Реса искористила је стечену пажњу да критикује „Фејсбук“ као пријетњу по демократију и рекла је да овај гигант друштвених мрежа не успијева да спријечи ширење мржње и дезинформација.

Реса је рекла да је „Фејсбук“ „пристрасан против чињеница“.

Ова угледна новинарка и шеф информативног веб сајта „Раплер“ рекла је у интервјуу Ројтерсу након што је добила Нобелову награду да „Фејсбукови“ алгоритми „умјесто чињеницама, приоритет дају ширењу лажи пуних бијеса и мржње“.

Њени коментари додатно појачавају притисак на „Фејсбук“, који има више од три милијарде корисника. Један бивши радник ове друштвене мреже оптужио је „Фејсбук“ да му је профит пречи од сузбијања говора мржње и дезинформација.

„Фејсбук“ је одбацио ове оптужбе, а његов представник на Филипинима није одговорио на Ројтерсово питање за коментар Ресине изјаве.

-„Фејсбук“ је постао највећи свјетски дистрибутер вијести, а „ипак је пристрасан против чињеница, пристрасан против журнализма. Ако не располажете чињеницама, ако немате истину, не можете имати повјерење. Ако немате ништа од тога, немате демократију / рекла је Реса.

Он истиче да, без чињеница, не постоји ни заједничка реалност и да се зато не могу ријештити проблеми, попут климе и вируса корона

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана