Dobitnica Nobelove nagrade za mir oštro kritikovala „Fejsbuk“

Srna
Dobitnica Nobelove nagrade za mir oštro kritikovala „Fejsbuk“

MANILA- Dobitnica Nobelove nagrade za mir Marija Resa iskoristila je stečenu pažnju da kritikuje „Fejsbuk“ kao prijetnju po demokratiju i rekla je da ovaj gigant društvenih mreža ne uspijeva da spriječi širenje mržnje i dezinformacija.

Resa je rekla da je „Fejsbuk“ „pristrasan protiv činjenica“.

Ova ugledna novinarka i šef informativnog veb sajta „Rapler“ rekla je u intervjuu Rojtersu nakon što je dobila Nobelovu nagradu da „Fejsbukovi“ algoritmi „umjesto činjenicama, prioritet daju širenju laži punih bijesa i mržnje“.

Njeni komentari dodatno pojačavaju pritisak na „Fejsbuk“, koji ima više od tri milijarde korisnika. Jedan bivši radnik ove društvene mreže optužio je „Fejsbuk“ da mu je profit preči od suzbijanja govora mržnje i dezinformacija.

„Fejsbuk“ je odbacio ove optužbe, a njegov predstavnik na Filipinima nije odgovorio na Rojtersovo pitanje za komentar Resine izjave.

-„Fejsbuk“ je postao najveći svjetski distributer vijesti, a „ipak je pristrasan protiv činjenica, pristrasan protiv žurnalizma. Ako ne raspolažete činjenicama, ako nemate istinu, ne možete imati povjerenje. Ako nemate ništa od toga, nemate demokratiju / rekla je Resa.

On ističe da, bez činjenica, ne postoji ni zajednička realnost i da se zato ne mogu riještiti problemi, poput klime i virusa korona

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana