Чувена балтичка Венеција, дом најукусније штрудле са јабукама

ГС
Foto: Агенције

Либек је у народу познат као балтичка Венеција, и одувијек је био посебан.

То је град који је дуго носио титулу једног од најславнијих раних сједишта глобалне трговине. Окружен водом, стари град са својих седам торњева и пет главних цркава свједочанство је 1.000 година богате историје.

Управо због тога, Либек се налази на листи Унескове свјетске баштине. Све градске знаменитости, готичке, ренесансне, барокне и класичне грађевине, уске улице и тргови, цркве и самостани, трговачке куће и утврђења чине изузетну цјелину.

Невјероватан примјер готичке архитектуре од опеке је и црква Свете Марије, која има највиши свод направљен од тог материјала на свијету. Само неколико корака даље налази се модерна концертна и конгресна дворана МуК, главно мјесто града за све манифестације.

Друге значајне грађевине у старом граду укључују градску кућу, самостан дворца, трг Коберг и четврт између цркве Светог Петра и катедрале. Град је заиста пун знаменитости и тешко је издвојити било шта.

Средњовјековни Либек је савршено је мјесто за шетњу и истраживање. Након тога, обавезно одмор треба потражити у градским ресторанима, пивницама и клубовима, ако желите добар провод.

Обавезно треба пробати најукуснију штрудлу са јабукама.

Историја и марципан

Постоји пуно теорија како је настала једна посластица по којој је Либек иначе и познат.

Марципан, који изворно потиче из овог града, је према предању настао из нужде. Најприхваћенија теорија каже да је 1407. године дошло до глади, а истовремено је владала несташица житарица.

Народ је имао велике залихе бадема, па су власти наредиле пекарима да пеку хљеб користећи бадеме. Некад је постојало пуно занатских произвођача марципана, и све о овој посластици је најбоље сазнати у музеју марципана. Улаз се не наплаћује, преноси Б92.

До Либека се лако и брзо стиже, постоји одлична путна инфраструктура. Иако се налази на крајњем сјеверу земље, овај град треба посјетити, јер нуди заиста пуно садржаја туристима. Кад се нађете у граду, предлажемо да бесциљно лутате улицама, и препустите да вас ова дивна балтичка Венеција сама води…

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана