Čuvena baltička Venecija, dom najukusnije štrudle sa jabukama

GS
Foto: Agencije

Libek je u narodu poznat kao baltička Venecija, i oduvijek je bio poseban.

To je grad koji je dugo nosio titulu jednog od najslavnijih ranih sjedišta globalne trgovine. Okružen vodom, stari grad sa svojih sedam tornjeva i pet glavnih crkava svjedočanstvo je 1.000 godina bogate istorije.

Upravo zbog toga, Libek se nalazi na listi Uneskove svjetske baštine. Sve gradske znamenitosti, gotičke, renesansne, barokne i klasične građevine, uske ulice i trgovi, crkve i samostani, trgovačke kuće i utvrđenja čine izuzetnu cjelinu.

Nevjerovatan primjer gotičke arhitekture od opeke je i crkva Svete Marije, koja ima najviši svod napravljen od tog materijala na svijetu. Samo nekoliko koraka dalje nalazi se moderna koncertna i kongresna dvorana MuK, glavno mjesto grada za sve manifestacije.

Druge značajne građevine u starom gradu uključuju gradsku kuću, samostan dvorca, trg Koberg i četvrt između crkve Svetog Petra i katedrale. Grad je zaista pun znamenitosti i teško je izdvojiti bilo šta.

Srednjovjekovni Libek je savršeno je mjesto za šetnju i istraživanje. Nakon toga, obavezno odmor treba potražiti u gradskim restoranima, pivnicama i klubovima, ako želite dobar provod.

Obavezno treba probati najukusniju štrudlu sa jabukama.

Istorija i marcipan

Postoji puno teorija kako je nastala jedna poslastica po kojoj je Libek inače i poznat.

Marcipan, koji izvorno potiče iz ovog grada, je prema predanju nastao iz nužde. Najprihvaćenija teorija kaže da je 1407. godine došlo do gladi, a istovremeno je vladala nestašica žitarica.

Narod je imao velike zalihe badema, pa su vlasti naredile pekarima da peku hljeb koristeći bademe. Nekad je postojalo puno zanatskih proizvođača marcipana, i sve o ovoj poslastici je najbolje saznati u muzeju marcipana. Ulaz se ne naplaćuje, prenosi B92.

Do Libeka se lako i brzo stiže, postoji odlična putna infrastruktura. Iako se nalazi na krajnjem sjeveru zemlje, ovaj grad treba posjetiti, jer nudi zaista puno sadržaja turistima. Kad se nađete u gradu, predlažemo da besciljno lutate ulicama, i prepustite da vas ova divna baltička Venecija sama vodi…

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana